Jedan od najpoznatijih DeFi arhitekata napustio kripto sektor

0

DeFi arhitekt, tehnički savjetnik Fantom Foundationa i osnivač Yearn.financea Andre Cronje napustio je DeFi sektor nakon što je deaktivirao svoj Twitter račun.

Cronjeov dugogodišnji kolega Anton Nell izjavio je u nedjeljnom tweetu da i on i Cronje u potpunosti napuštaju kripto prostor. Međutim, pojavila se zabrinutost oko sudbine otprilike 25 decentraliziranih aplikacija (DApps) i usluga s kojima su do sada radili. 

Među pogođenim aplikacijama i uslugama su yearn.fi, keep3r.network, multichain.xyz, chainlist.org, bribe.crv.finance i novi solidly.exchange.

Reakcija zajednice na odlazak Andrea Cronjea

Reakcija zajednice na objavu općenito je bila empatična, jer mnogi shvaćaju da je dvojcu vjerojatno trebao psihički odmor od golemog stresa povezanog s njihovim poslom. Drugi nezadovoljni investitori nisu bili tako ljubazni sa svojim riječima nakon što su cijene povezanih tokena i TVL platformi znatno pali.

Izvršni direktor Fantoma Michael Kong pojasnio je posljedice odlaska Cronjea i Nella. Iako je Cronje bio ključan u osnivanju mnogih projekata, Kong je u tweetu u ponedjeljak rekao da “ovi projekti ne završavaju svoj razvoj. Neki od njih već godinama samostalno rade bez pomoći Cronjea.”

Vodeći programer u Yearn.financeu, Banteg, također se javio kako bi uvjerio korisnike i ulagače da Andreov odlazak nema mnogo utjecaja na svakodnevni rad DeFi yield agregatora.

Cijena Yearna (YFI) i Fantoma (FTM) pala je odmah nakon spomenutog tweeta. Oba su pala za oko 20%, ali ta korekcija nije dugo trajala te su u zadnjih 24 sata oba tokena u “zelenom”.

Iako je ukupna zaključana vrijednost (TVL) u Yearnu ostala prilično stabilna na 3 milijarde dolara, Fantom TVL pao je 40% od 3. ožujka na 7,16 milijardi dolara. TVL najnovijeg Cronjeovog projekta, Solidly, pao je 68% od četvrtka na 735 milijuna dolara prema podacima s DefiLlama.

Cronje je bio jedan od najutjecajnijih persona u DeFi-ju. Njegov doprinos industriji bio je toliko dubok da je tržišni analitičar The DeFi Edge na Twitteru požalio na njegov odlazak i rekao “Andre Cronje je kum DeFi-ja” u nedjeljnom tweetu.

Razlog “umirovljenja”

Znakovi da Cronje planira napustiti prostor postali su posve jasni prošli tjedan kada su svi njegovi tweetovi izbrisani s njegovog računa, nakon čega je uslijedila potpuna deaktivacija. 

Potencijalni razlog ovoga je neželjeni stres oko novog projekta Solidity. On je trebao biti odrađen u suradnji s Daniele Sestom, osnivačem Abracadabra.moneyja. Daniele se trebao brinuti oko marketinga da bi se Cronje mogao fokusirati na razvoj. Zbog komplikacija oko Sestinog užeg kruga ljudi, Sifua, sva odgovornost je spala na Cronjea. 

S obzirom na njegovu strast prema blockchain i DeFi sektoru, ne sumnjamo da će se Cronje vratiti s novim revolucionarnim projektima. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X