Jesu li kripto mikseri središte privatnosti ili kriminalnih aktivnosti?

0

Jedna od najvećih kritika kriptovaluta od strane političara i zakonodavaca je pranje novca, a platforme kao što je Tornado Cash dodaju ulje na vatru.

Iako je istina da je gotovina još uvijek omiljeno sredstvo za pranje novca, kriptovalute su tijekom posljednjih godina stekle lošu reputaciju među regulatorima.

Brojni kripto hakovi posljednjih tjedana istaknuli su alate trgovine koje hakeri koriste kako bi prikrili svoje tragove. Usluga “miksanja” Tornado Cash postala im je jedna od omiljenih jer pomoću nje prekrivaju trag kripto transakcije.

Prema izvješćima, sve veća popularnost ovih usluga “miksanja” kriptovaluta potiče zabrinutost zbog pranja novca iako ih globalni regulatori nisu klasificirali kao ilegalne.

Kripto mikseri su još uvijek legalni

Kripto mikseri postali su sve popularniji otkako su centralizirane burze, pod pritiskom vlada, počele zahtijevati mnoštvo KYC (know-your-customer) informacija od svojih korisnika.

Tornado Cash funkcionira tako što korisnicima omogućuje polaganje ERC-20 tokena u svoj pametni ugovor zajedno s hashom koji identificira transakciju. Nakon određenog vremenskog razdoblja za daljnje prikrivanje transakcije, korisnik dostavlja dokaz o valjanom ključu uz ugovor koji mu omogućuje povlačenje sredstava. To u biti prekida vezu između izvorne i odredišne ​​adrese.

Prema kripto stručnjacima koje citira Yahoo! Finance, ove usluge nisu ilegalne unatoč tome što su najbolji izbor za hakere i kriminalce za pranje novca.

Dodaje se da su hakeri upotrijebili Tornado Cash za pranje 196 milijuna dolara ukradenih kriptovaluta s Bitmart burze u prosincu. Tornado Cash obradio je više od 10 milijardi dolara kripto transakcija tijekom prošle godine prema tvrtki AnChain. Victor Fang, izvršni direktor i osnivač AnChaina, rekao je:

“Privatnost nije kriminalna, ali kriminalci traže ovakva rješenja privatnosti. Ovo je vrh ledenjaka, početak budućnosti koju ćemo vidjeti.”

Problem je u tome što vlade i zakonodavci krive same kriptovalute za pranje novca, a ne kriminalace koji to iskorištavaju koristeći miksere.

Prema UN-u, otprilike 2-5% od globalnog ekonomskog rasta svake se godine opere u fiat valutama. Prema nedavnom izvješću Chainalysisa, oko 8,6 milijardi dolara godišnje se opere pomoću kriptovaluta, što je mali dio od 40-100 milijardi dolara u gotovinskim ekvivalentima. Gotovina je još uvijek “go-to” kada je u pitanju pranje novca.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X