Kako europska kriza utječe na kripto tržište?

0

Nedugo nakon intenzivnog utjecaja pandemije COVID-19 na gospodarstvo, čini se da je Europa krenula prema još jednoj gospodarskoj krizi. Raste inflacija, prijeti energetska kriza, a u nekim zemljama članicama dugovi su sve veći. Situacija počinje uzimati danak na dominaciju eura, a ako se kriza dodatno pogorša, može utjecati i na dionička i na kripto tržišta.

Što je uopće europska kriza?

Europa je trenutno suočena s nekoliko makroekonomskih kriza, što je jasno vidljivo nedavnim padom dominacije eura u odnosu na američki dolar. Dok je Europa uspjela olakšati izlazak iz pandemijske krize, naišla je na nove probleme – sukob Rusije i Ukrajine, pri čemu su Europska unija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države najavile oštre sankcije Rusiji.

Treba imati na umu da je Rusija u Europi najveći opskrbljivač plina (oko 43.4% u 2020. godini). Zbog sankcija, međutim, EU je bila prisiljena smanjiti uvoz nafte iz Rusije, što je posljedično povećalo cijene plina usred velike potražnje za energijom. Posljedica toga je da neka poduzeća zatvaraju svoja vrata zbog visokih troškova energije, a postoji bojazan da će gospodarstvo biti značajno pogođeno ako još više poduzeća zatvori poslovanje zbog gubitaka nastalih visokim troškovima energije, piše Cryptopolitan.

Usred europske energetske krize glavno je pitanje inflacija. Stopa inflacije u eurozoni u srpnju ove godine iznosila je 9.8%, što predstavlja najveći porast u zadnjih 25 godina. Neke od zemalja koje su najviše pogođene su Estonija (23%), Latvija (21.3%) i Litva (20.9%). Statistička agencija Europske unije, Eurostat, istaknula je da su rastući troškovi energije i hrane glavni pokretači inflacije u EU-u.

Uz nadolazeću krizu, neke od europskih zemalja neto uvoznica, posebno PIGS grupe zemalja(Portugal, Italija, Grčka i Španjolska), grcaju u dugovima i riskiraju bankrot. Prethodno bi se Europska središnja banka (ECB) zauzela za te zemlje i otkupila dugove jer je EU neto izvoznik, što je slamka spasa za dominaciju eura.

Međutim, neke velike zemlje izvoznice EU, poput Njemačke, također su se pretvorile u neto uvoznike, što utječe na potražnju eura i objašnjava nedavno smanjenje dominacije valute u odnosu na američki dolar. Ako ECB više ne intervenira, neke bi se nacije mogle odlučiti za odvajanje kako bi stvorile i tiskale vlastitu valutu i na taj način izbjegle inflaciju.

“Ako podignu stope i zaustave kupnju duga od južnih zemalja, to bi zaštitilo vrijednost eura. Čineći to, podižete stope, prestajete tiskati novac. Onda naletite na scenarij u kojem nitko ne kupuje dug zemalja iz PIGS grupe. U tom trenutku oni ne podmiruju svoje dugove, a ako PIGS nacije ne podmiruju svoje dugove — ovo se odnosi na Portugal, Italiju, Grčku i Španjolsku — nailazite na problem”, istaknuo je Crypto stručnjak Brandon Green. 

Kako europska kriza utječe na kripto tržište

Europa je glavni stup globalnog gospodarstva. Ako se gospodarstvo Europske unije pogorša usred rastuće inflacije, rastućih dugova i troškova energije, učinak bi se zasigurno osjetio u nekoliko sektora svjetskog gospodarstva, uključujući dionička i kripto tržišta. Pad potražnje iz europskih regija ugrozit će globalnu trgovinu. 

Eskalacija krize u Europi mogla bi produljiti pad dominacije eura, što je dobro za američki dolar. Međutim, rast dolara općenito nije dobar za dionice i tržišta kriptovaluta. U nedavnom tweetu, bivši upravitelj hedge fonda, Raoul Pal, rekao je da bi američki dolar mogao “stvarno slomiti stvari” ako nastavi ići paraboličnom putanjom.

“To bi moglo uzrokovati loš tjedan u rizičnoj aktivi. Ne mislim da dionice stvaraju nove padove, ali nisam siguran u to. Isto je i s kriptovalutama. Osobno mislim da nas ovaj tjedan spašavaju slabi ekonomski podaci. “Sretno nam. Bit će kaotično.”

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X