Kako funkcioniraju DeFi tokeni?

0

DeFi je ambiciozni pokušaj decentralizacije osnovnih sučelja tradicionalnog financijskog sektora poput trgovine, pozajmljivanja, ulaganja, upravljanja imovinom, plaćanja i osiguranja. DeFi sve ovo pokušava izvesti pomoću blockchaina. DeFi se temelji na decentraliziranim aplikacijama (dApp) ili protokolima. Pokretanjem ovih dAppova na blockchainu, on pruža peer-to-peer financijsku mrežu. Poput lego kockica, svaki se dApp može međusobno kombinirati. Pametni ugovori rade kao povezno sredstvo – usporedivi sa savršeno navedenim API-ima u tradicionalnim sustavima. DeFi trenutno predvodi inovacije na blockchain tržištu, a u današnjem članku saznajte o DeFi projektima u koje možete investirati putem Bitcoin Store-a.

Chainlink (LINK)

Chainlink (LINK) je decentralizirana mreža oracle-a koja ima za cilj povezivanje pametnih ugovora s podacima iz stvarnog svijeta. Ako niste upoznati s njima, pametni ugovori programirani su da se izvrše ako i kada su ispunjeni određeni uvjeti. Do danas su se pametni ugovori koristili za svakakve svrhe, od stvaranja novih kripto-financijskih proizvoda do razvoja novih kriptovaluta. 

Chain je najveći projekt u sektoru decentraliziranih financija (DeFi), koji se iznimno popularizirao ove godine. On pokušava riješiti problem izvršavanja pametnih ugovora koji ovise o podacima iz stvarnog svijeta. Jedan centralizirani oracle stvara probleme u provjeri točnosti podatka pri izvršavanju pametnog ugovora. Ovaj problem se želi riješiti decentralizacijom prikupljanja podataka iz pouzdanih oracle-a. Ako je oracle neispravan ili ugrožen, ne možete biti sigurni jesu li podaci vezani za pametni ugovor točni. 

Svaki oracle unutar Chainlink mreže potiče se da pruži točne podatke jer se svakom dodjeljuje ocjena reputacije. Nadalje, kada čvorovi slijede pravila softvera i pružaju korisne podatke, nagrađuju se u kriptovaluti Chainlink, LINK.

Wrapped Bitcoin (WBTC)

Ako ovo čitate, zasigurno ste upoznati s prvom i najvećom kriptovalutom na svijetu, Bitcoinom. Wrapped Bitcoin je tokenizirana verzija Bitcoina koja se nalazi na Ethereum blockchainu. WBTC je ERC-20 token (ERC-20 je osnovni standard kompatibilnosti Ethereum blockchaina). Ovo mu omogućuje da bude u potpunosti integriran u ekosustav decentraliziranih kripto burzi, usluga kripto pozajmljivanja te inovativni svijet decentraliziranih financija (DeFi).

WBTC je imovina koja je podržana Bitcoinom u omjeru 1: 1 putem mreže automatski praćenih trgovaca i custodiansa, osiguravajući da je njegova cijena stalno vezana za Bitcoin. Korisnicima omogućuje prijenos likvidnosti između Bitcoin i Ethereum mreža na decentraliziran i autonoman način. 

WBTC je uvelike povećao likvidnost na DeFi tržištu, a trenutno je na Uniswapu zaključano 53.800 Bitcoina u obliku WBTC-a koji se koriste za pružanje likvidnosti. Ovo je iznos od gotovo 9 milijardi HRK u trenutku pisanja ovog članka.

DAI

DAI je stablecoin zasnovan na Ethereumu čijim izdavanjem i razvojem upravlja Maker Protocol i decentralizirana autonomna organizacija MakerDAO. Stablecoini su kriptovalute koje bi cijelo vrijeme trebale imati istu cijenu, a ona je vezana za neku imovinu iz stvarnog svijeta. Stablecoini i dalje variraju u cijeni, ali su varijacije minimalne.

Cijena DAI-a soft-peggana je uz američki dolar, a kolateralizirana je kombinacijom drugih kriptovaluta koje se polažu u trezore pametnih ugovora svaki put kada se minta (izdaje) novi DAI.

Postoji multi-collateral DAI i single-collateral DAI (SAI). SAI je ranija verziju tokena koja je mogla biti kolateralizirana samo jednom kriptovalutom. SAI također ne podržava DAI stopu štednje, koja korisnicima omogućuje da zarade držeći DAI tokene, što je slično štednji u banci. 

Multi-collateral DAI (MCD) objavljen je krajem 2019. godine. On omogućuje korisnicima da generiraju Dai iskorištavanjem više vrsta digitalne kolateralne imovine koju je odobrio Maker Governance. 

Aave

Jedan od niza projekata iz DeFi sektora je Aave, decentralizirani sustav koji omogućuje korisnicima da primaju i daju zajmove te zarađuju kamate na svoju kripto imovinu, sve bez posrednika. Pokrenut je na Ethereum blockchainu, a Aave je sustav pametnih ugovora koji omogućuje upravljanje sredstvima putem distribuirane mreže računala sa svojim softverom.

To znači da korisnici Aavea ne trebaju vjerovati određenoj instituciji ili osobi da će upravljati njihovim sredstvima. Trebaju samo vjerovati da će se njegov kôd izvršiti onako kako je napisan. U svojoj osnovi, softver Aave omogućuje stvaranje liquidity poolova koji korisnicima omogućuju posudbu ili davanje zajma u više od 20 različitih kriptovaluta. Kao i kod drugih decentraliziranih sustava pozajmljivanja na Ethereumu, zajmoprimci Aave moraju objaviti kolateral prije nego što se mogu zadužiti. Nadalje, mogu se zaduživati ​​samo do vrijednosti kolaterala koji polože.

Zajmodavci dobivaju sredstva u obliku posebnog tokena poznatog kao aToken, koji je vezan za vrijednost založenog sredstva. Taj se token tada kodira tako da zajmodavci dobivaju kamate na depozite. Zajmoprimac može, primjerice, dati kolateral u DAI i posuditi u ETH. To zajmoprimcu omogućuje da stekne izloženost različitim kriptovalutama, a da ih izravno ne posjeduje.

Aave (što na finskom znači “duh”) inicijalno je bio poznat kao ETHLend kada je pokrenut u studenom 2017., ali preimenovanje u Aave dogodilo se u rujnu 2018.

AAVE token pruža vlasnicima tokena diskontirane naknade na platformi, a također služi i kao governance token. Tim putem daje vlasnicima pravo glasa o budućem razvoju protokola. Aave je trenutno 31. najveća kriptovaluta te jedan od najperspektivnijih DeFi projekata

Uniswap (UNI)

Uniswap je popularni protokol za decentralizirano trgovanje, poznat po svojoj ulozi u olakšavanju automatiziranog trgovanja tokenima u sektoru decentraliziranih financija (DeFi).

Uniswap je pokrenut u studenom 2018. godine, ali je ove godine stekao značajnu popularnost zahvaljujući “DeFi Boomu” i povezanom porastu trgovanja tom vrstom tokena. Uniswap koristi automated market making (AMM), što ga odvaja od dosadašnjih DEX-ova.

Uniswapov cilj je održati trgovanje tokenima automatiziranim i potpuno otvorenim za sve koji posjeduju tokene, istovremeno poboljšavajući učinkovitost trgovanja u odnosu na onu na tradicionalnim burzama. Uniswap stvara veću učinkovitost rješavanjem problema s likvidnošću pomoću automatiziranih rješenja, izbjegavajući probleme koji su mučili prve decentralizirane burze.

U rujnu 2020., Uniswap je otišao korak dalje stvaranjem i dodjeljivanjem vlastitog governance tokena UNI svim korisnicima protokola. Uniswap je postao posebno poznat usred “sezone” yield farminga. Tada su trgovci masovno zaključavali svoja sredstva u liquidity poolove na Uniswapu kako bi ostvarivali ogromne prinose, a zauzvrat su pružali likvidnost određenim projektima. Trenutno ukupna zaključana vrijednost (TVL) na Uniswapu iznosi oko 1.6 milijardi dolara.

Yearn.finance (YFI)

Cilj Yearn.finance projekta je pojednostavljivanje ulaganja u DeFi i aktivnosti poput yield farminga. Ovo širi paletu mogućnosti investitora te je zato jedan od najpopularnijih DeFi projekata. Platforma koristi razne alate te pomoću njih djeluje kao agregator za DeFi protokole kao što su Curve, Compound i Aave, donoseći onima koji ulažu kriptovalute najveći mogući prinos.

Nove značajke nastavljaju se uvoditi i dalje. Njihov je cilj, između ostalog, pomoći u očuvanju dugoročne vrijednosti platforme. Yearn.finance ostvaruje dobit naplaćujući naknade za povlačenje sredstava, trenutno 0,5%, kao i 5% naknada za subvencioniranje gas-a. Zbog svog modela upravljanja, ovi se parametri tehnički mogu u bilo kojem trenutku promijeniti konsenzusom.

Ciljano tržište za yearn.finance su investitori koji nemaju vremena detaljno proučavati sve složeniji fenomen DeFi sektora ili za one koji žele optimizirati svoj povrat na ulaganje. Također je moguće ulagati u YFI token koji je ove godine narastao za preko 50 puta, s 800-40.000 dolara vrijednosti po tokenu.

Compound (COMP)

Compound je DeFi protokol za izdavanje i primanje zajmova koji korisnicima omogućuje da zarade kamate na svoje kriptovalute polaganjem istih u jedan od nekoliko poolova koje podržava platforma.

Kada korisnik položi tokene u Compound pool, zauzvrat dobiva cTokene. Ovi cTokeni predstavljaju udio pojedinca u poolu i mogu se koristiti za otkup temeljne kriptovalute koja je prvotno položena u pool u bilo kojem trenutku. Primjerice, depozitom Ethereuma u pool, zauzvrat ćete dobiti cETH. S vremenom se tečaj ovih cTokena prema osnovnoj imovini povećava, što znači da ih možete otkupiti za veći dio temeljne imovine nego što ste prvotno unijeli; tako se raspoređuje kamata. Pojednostavljeno, s vremenom dobivate više ETH-a nego što ste položili.

S druge strane, zajmoprimci mogu uzeti osiguran zajam iz bilo kojeg složenog fonda polaganjem kolaterala. Maksimalni omjer zajma i vrijednosti (LTV) varira ovisno o imovini kolaterala, ali trenutno se kreće od 50 do 75%. Isplaćena kamatna stopa razlikuje se ovisno o posuđenom sredstvu, a zajmoprimci se mogu suočiti s automatskom likvidacijom ako njihov kolateral padne ispod određenog praga održivosti (slično margin callu).

Od pokretanja Compound mainneta u rujnu 2018. godine, platformi je naglo porasla popularnost, a nedavno je prešla više od 4 milijarde dolara u ukupnoj zaključanoj vrijednosti (TVL).

Maker (MKR)

Maker je governance token MakerDAO-a i Maker Protocola – odnosno decentralizirane autonomne organizacije i softverske platforme, obje temeljene na Ethereum blockchainu. One korisnicima omogućuju izdavanje i upravljanje DAI stablecoinom.

Inicijalno zamišljen 2015. godine, a u potpunosti pokrenut u prosincu 2017. godine, Maker je projekt čiji je zadatak upravljati DAI-om, decentraliziranom kriptovalutom kojom upravlja zajednica, a on ima stabilnu vrijednost koja je vezana uz američki dolar.

MKR tokeni djeluju kao vrsta glasačkog udjela za organizaciju koja upravlja DAI-jem; iako ne isplaćuju dividende svojim imateljima, oni daju nositeljima glasačka prava nad razvojem Maker Protocol-a i očekuje se da će im se vrijednost povećati u skladu s uspjehom samog DAI-a.

Ekosustav Maker jedan je od najranijih projekata na sceni decentraliziranih financija (DeFi), a pokrenuli su ih Ethereum entuzijasti na Ethereum platformi.

SushiSwap (SUSHI)

SushiSwap je platforma za pružanje likvidnosti u sektoru decentraliziranih financija (DeFi). Uz SushiSwap, ljudi mogu dodati svoje tokene u bazene likvidnosti i tako zaraditi kamate. SushiSwap primjer je automatiziranog market mejkera (AMM) te je nastao po uzoru na Uniswap. Sve popularniji alat među korisnicima kriptovaluta, AMM-ovi su decentralizirane burze koje koriste pametne ugovore za stvaranje likvidnosti na tržištu za bilo koji par tokena.

SushiSwap pokrenut je u rujnu 2020. godine kao fork Uniswap-a, AMM-a koji je postao sinonim za pokret decentraliziranih financija.

SushiSwap ima za cilj diverzificirati tržište AMM-a i dodati dodatne značajke koje ranije nisu bile prisutne na Uniswap-u, poput povećanih nagrada za mrežne sudionike putem vlastitog tokena SUSHI.

0x (ZRX)

0x je infrastrukturni protokol koji korisnicima omogućuje da lako trguju ERC20 tokenima i drugom imovinom na Ethereum blockchainu bez oslanjanja na centralizirane posrednike poput tradicionalnih kripto burzi.

0x postiže ovu funkcionalnost decentralizirane burze koristeći kolekciju open source pametnih ugovora. Oni se mogu javno provjeriti te zajedno rade na stvaranju fleksibilnog protokola trgovanja koji programeri mogu lako uvrstiti u svoje proizvode.

Protokol pokreće ERC20 utility token poznat kao ZRX. Nodeovi koji vode order book izvan blockchaina i nude korisnicima aplikacije koje prikazuju ove informacije i omogućuju korisnicima izvršavanje, popunjavanje i otkazivanje transakcija. Korisnici to plaćaju u ZRX tokenima. ZRX se također može koristiti za sudjelovanje u upravljanju platformom, pomažući nositeljima da predlože i glasaju o izmjenama protokola.

U 2019. godini 0x je najavio preispitivanje ZRX tokena, dodajući dodatnu funkcionalnost, omogućujući vlasnicima ZRX-a da delegiraju svoj udio market makeru kako bi zaradili pasivni prihod zadržavajući svoj glas.

REN

Ren je DeFi protokol izgrađen kako bi pružio interoperabilnost i likvidnost između različitih blockchain platformi.

Ranije poznat kao Republic Protocol, Ren je u svibnju 2020. godine lansirao RenVM, svoju mrežu virtualnih strojeva (slično EVM – Ethereum Virtual Machine) nakon dovršenja initial coin offeringa (ICO) putem kojeg su prikupili 34 milijuna dolara u 2018. godini.

Izvorni token protokola, REN, funkcionira kao veza za čvorove koji napajaju RenVM, a poznati su i kao Darknodes.

Ren želi proširiti interoperabilnost, a samim time i pristupačnost sektoru decentraliziranih financija (DeFi) tako što će otkloniti probleme s likvidnošću između blockchaina.

Kyber Network (KNC)

Kyber Network mrežni je protokol likvidnosti koji agregira likvidnost iz različitih izvora kako bi osigurao sigurne i trenutne transakcije u bilo kojoj decentraliziranoj aplikaciji (DApp). Glavni cilj Kyber Networka je omogućiti DApp-ovima, decentraliziranim kripto burzama (DEX-ovima) i ostalim korisnicima jednostavan pristup liquidity poolu koji pruža najbolje kamate.

Sve transakcije na Kyberu odvijaju se na blockchainu, što znači da ih je lako provjeriti. Projekti se mogu nadograditi na Kyber kako bi koristili sve usluge koje nudi protokol. Kyber nastoji riješiti problem likvidnosti u industriji decentraliziranih financija (DeFi) dopuštajući programerima da grade proizvode i usluge bez brige o likvidnosti.

Token Kyber Network Crystal (KNC) utility je token koji povezuje različite dionike Kyberovog ekosustava. Vlasnici KNC-a mogu uložiti svoje tokene u KyberDAO kako bi pomogli upravljanju platformom i zaraditi nagrade za zalog svojih tokena u Ethereumu. Vlasnici tokena također određuju nagrade koje pružatelji likvidnosti (LP) dobivaju na platformi.

Curve DAO (CRV)

Curve je decentralizirana kripto burza za stablecoine koja koristi automatizirani market making (AMM) za upravljanje likvidnošću. Pokrenut u siječnju 2020., Curve je trenutno jedan od korištenijih DeFi projekata, a zabilježio je značajan rast u drugoj polovici 2020. godine.

U kolovozu je Curve pokrenuo decentraliziranu autonomnu organizaciju (DAO), s CRV-om kao internim tokenom. CRV je governance token na platformi Curve s vremenski ponderiranim glasovanjem i mehanizmima prikupljanja vrijednosti.

Balancer (BAL)

Balancer je automatizirani market maker, decentralizirana kripto burza i liquidity pool protokol izgrađen na Ethereumu koji korisnicima omogućuje istovremeno osiguravanje likvidnosti za više sredstava. BAL je token Balancer ekosustava te djeluje kao governance token koji pomaže projektu da postavi značajke kao što su nagrade za izdavanje tokena i whitelisting liquidity poolova. Kada korisnici trguju, njihove se narudžbe pune iz više poolova s boljim cijenama i nižim slippage-em.


Swipe (SXP)

Swipe je platforma koja sa svoja tri glavna postojeća proizvoda čini most između svijeta fiat i kripto valuta: mobilni novčanik Swipe koji podržava više vrsta imovine, debitna kartica financirana kriptovalutom Swipe i token Swipe (SXP).

Swipe novčanik djeluje kao glavna pristupna točka ekosustavu Swipe i može se koristiti za pohranu i upravljanje širokim rasponom imovine, uključujući kriptovalute i fiat valute. Novčanik se također može koristiti za upravljanje Swipeovim drugim proizvodom – Swipe debitnom karticom. Ovo omogućuje korisnicima da kriptovalute troše na Visa terminalima za plaćanje.

Ovaj ekosustav pokreće Swipe Token (SXP), koji funkcionira kao gorivo za Swipe mrežu i koristi se za plaćanje naknada za transakcije. Imatelji SXP tokena ispunjavaju uvjete za ekskluzivne popuste na aplikaciju Swipe, a token se može koristiti za fiat plaćanja sa Swipe debitnom karticom.

DFI.Money (YFII)

DFI.Money, također poznat kao YFII, fork je popularne platforme za agregiranje sektora decentraliziranih financija (DeFi), yearn.finance (YFI). Pokrenut u srpnju 2020. godine, cilj mu je optimizirati prinos za investitore u DeFi sektoru, pridržavajući se promjena predloženih u planu nadogradnje YFI-a nazvanom YIP-8.

Osim izmjena protokola, DFI.MONEY je objavio i nove proizvode, među kojima je glavni Vault. Izvorni token DFI.MONEY je YFII, token s fiksnom količinom koji pružatelji likvidnosti (LP) zarađuju u skladu s njihovom interakcijom u sustavu.

COTI

COTI se opisuje kao ekosustav koji u potpunosti obuhvaća financijski sektor na blockchainu. Ovaj projekt posebno je dizajniran da odgovori na izazove tradicionalnih financija (naknade, kašnjenje, globalno uključivanje i rizik) uvođenjem nove vrste baznog protokola i infrastrukture temeljenog na DAG-u (Directed Acyclic Graph). Ovo omogućuje skalabilno, brzo, privatno, jeftino i optimizirano plaćanje u stvarnom vremenu. Coti fintech platforma namijenjena je za poduzeća kako bi mogla izgraditi vlastita rješenja za plaćanje i digitalizirati bilo koju valutu radi uštede vremena i novca.

Orion Protocol (ORN)

Cilj Orion protokola je riješiti neke od najvećih problema u DeFi sektoru agregiranjem likvidnosti cijelog kripto tržišta u jednu decentraliziranu platformu. To podupire svako rješenje izgrađeno na protokolu, uključujući njegovo trgovačko rješenje Orion Terminal, kojim agregira i likvidnost cijelog kripto tržišta na jednoj decentraliziranoj platformi. Orion je nastojao osigurati duboku korisnost svog izvornog ORN tokena kroz cijeli protokol, integrirajući ga u sve glavne transakcije u obliku interne valute ili utility tokena.

WanChain (WAN)

Cilj Wanchaina je postati infrastruktura koja povezuje svijet decentraliziranih financija (DeFi). Wanchainovo cross-blockchain rješenje temelji se na EVM-u (Ethereum Virtual Machine), uključuje privatne transakcije i pruža permissionless, decentralizirani i siguran pristup za interoperabilnost. Integrirajući Bitcoin, Ethereum i EOS, Wanchain želi postići plug and play povezanost između javnih, privatnih i konzorcijskih blockchaina. 

Zaključak

DeFi sektor donosi mnoge inovacije na kripto tržištu te privlači kapital retail i velikih investitora koji vjeruju da decentralizirane financije mogu “popraviti” financijski sektor koji zbog centraliziranosti i velike moći banaka ima određene probleme. Blockchain tehnologija pruža rješenje za većinu ovih problema te ćemo sigurno vidjeti sve više perspektivnih DeFi projekata, a vi možete investirati u defi kriptovalute putem Bitcoin Store-a.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X