Kako je hrvatska kripto zajednica spasila neprofitnu organizaciju?

0

Prvoj i najstarijoj Liniji pomoći u Hrvatskoj početkom 2020. prijetilo je gašenje zbog nedostatka financijskih sredstava. Pribavljanje financijske podrške za funkcioniranje Udruge postalo sve teže realizirati od strane dosadašnjih izvora, odnosno ona je nedostatna unatoč dugogodišnjoj prisutnosti i prepoznatljivosti Plavog telefona na nacionalnoj razini kao potrebe društva i vremena.

Iz tog razloga pokrenuta donacijska crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja 120.000 kn, što je iznos potreban kako bi Plavi telefon nastavio s radom do kraja 2020. godine. Tijekom kampanje koja je trajala od 06.05 do 31.05. prikupljeno je 150.519 kuna uz pomoć građana, tvrtki, javnih osoba te ponajviše hrvatske kripto zajednice.

Plavi telefon i crowdfunding kampanja

Plavi telefon je Linija pomoći namijenjena za djecu, mlade i odrasle, a prvi puta je zazvonila 2. rujna 1991. godine u jeku Domovinskog rata. Od tada do danas primljeno je više od 125.000 poziva i spašeno je na desetke života. Plavi telefon je to uspio uz pomoć više od 700 volontera koji su bili dostupni svima čak 65 tisuća radnih sati. Također, putem raznih projekata usluge Plavog telefona koristilo je više od 14.000 djece, ali i više od 3.000 roditelja, sve to potpuno besplatno.

Tijekom realizacije crowdfunding kampanje Plavi telefon je prepoznao interes građana i tvrtki koji koriste kriptovalute za humanitarnim djelovanjem i odlučio im omogućiti uključivanje u kampanju. U suradnji s domaćom tvrtkom Electrocoin d.o.o. ta ideja je uspješno realizirana.

Electrocoin d.o.o. jedna je od najetabliranijih kripto kompanija u Hrvatskoj. Osnovno poslovanje tvrtke uključuje prodavanje i kupovanje kriptovaluta od fizičkih, pravnih i institucionalnih klijenata te omogućavanje trgovcima prihvaćanje uplata u kriptovalutama u Hrvatskoj i ostatku Europske unije. Prihvaćanje uplata u kriptovalutama odrađuje se putem PayCek softvera. Trgovanje se obavlja u kunama (HRK) i eurima (EUR), te u većini značajnih kriptovaluta.

Upotreba PayCeka u Crowdfunding kampanji

Kako bi donacije izvršene u kriptovalutama sigurno stigle na račun Plavog telefona korištena je Electrocoin-ova platforma PayCek. Ako fizička ili pravna osoba odnosno klijent želi donirati, PayCek će mu generirati informacije za donaciju, a zatim će se izvršiti prijenos s klijentovog na PayCekov račun. PayCek će zatim konvertirati kripto uplatu u željenu valutu te će inicirati prijenos novca na bankovni račun na koji je donacija namijenjena. Prilikom uplate donacije udrugama u humanitarne svrhe platforma PayCek ne naplaćuje proviziju, što omogućuje da cjelokupni iznos bude iskorišten u dobrotvorne svrhe.
Crowdfunding kampanja Plavog telefona trajala je od 06.05.2020. do 31.05.2020. te je uspješno realizirana, odnosno Plavi telefon će uz pomoć prikupljenih donacija biti u mogućnosti nastaviti s radom do kraja tekuće godine.

Kampanjom je prikupljeno ukupno 150.519 kn od predviđenih 120.000 kn. Putem žiro računa Plavog telefona i platforme “Čini pravu stvar” prikupljeno je 50.431 kn, a 100.088 kn donacijama u kriptovalutama putem platforme PayCek. Ovako, hrvatska kripto zajednica zaslužna je za opstanak jednog važnog entiteta.

Iako su sredstva uspješno skupljena, putem Payceka i dalje možete donirati sredstva za rad i projekte Plavog telefona.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X