Kako se zaštititi od phishing napada koji ciljaju kripto imovinu

0

Phishing je vrsta cyber napada, tj. prijevare putem kojeg napadači kradu osobne podatke ili financijska sredstva.

U većini slučajeva napadači se predstavljaju kao legitimne osobe ili subjekti kako bi stekli povjerenje, ali nakon što dobiju sve potrebne informacije, kradu kripto fondove, kriptovalute i NFT-ove. Ove su prijevare postale vrlo česte, a hakeri danas koriste puno sofisticiranije metode pa vrlo lako mogu doći do osobnih podataka i šifri.

Ako ste vlasnik neke od kriptovaluta, krajnje je vrijeme da dobro razmislite o zaštiti svoje imovine i osobnih podataka.

Kako funkcioniraju phishing napadi koji ciljaju na kripto?

Poput klasičnih phishing napada, sve počinje tako što žrtva primi poruku ili elektroničku poštu od “legitimnog” pošiljatelja. Takve poruke i pošta mogu sadržavati informacije o ekskluzivnim ponudama.

Primjerice, subjekt može tvrditi da nudi besplatne tokene za novu i nadolazeću kriptovalutu. U drugim slučajevima, mogli bi kripto entuzijaste namamiti rijetkim i vrijednim NFT-ovima.

Kako prepoznati phishing napade?

Velik dio zaštite od ovih napada jest njihovo prepoznavanje. Uostalom, vi ste ta osoba koja će kliknuti na vezu ili dati osjetljive informacije. Phishing napadi mogu se pojaviti u puno različitih oblika, a hakeri ulažu puno truda da na prvi pogled sve izgleda poprilično legitimno.

Međutim, postoji nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pozornost.

Potražite pogreške u pisanju

Phishing poruke često su pune gramatičkih i pravopisnih pogrešaka. Napadači mogu biti tisućama milja daleko, ali engleski im je primarni jezik kojim se koriste kako bi namamili svoje žrtve. Međutim, ponekad se dogodi da elektroničku poštu prevedu na materinji jezik svoje žrtve. Prije nego što kliknete, potražite očite gramatičke pogreške.

Naučite prepoznati kopije

Phishing napadi često pokušavaju izgledati kao elektroničke poruke nekih uglednih organizacija koje koristite. Ponekad će pokušati u potpunosti kopirati strukturu, ton i stil elektroničke pošte. Jednostavno možete “osjetiti” da nešto nije u redu. Slike često mogu biti neusklađene s porukama pa obratite pozornost na svaki detalj. Poruke za krađu identiteta često sadrže ​​boje, logotipe, slova, font i druge elemente izvorne web stranice. Međutim, oni nisu identični, nego samo slični.

Također je važno da uvijek provjerite adresu elektroničke pošte s koje poruka dolazi. Ako postoji poveznica na stranicu, provjerite odgovara li URL službenoj web stranici.

Zlonamjerne veze

Kao što je spomenuto, phishing elektroničke poruke često uključuju poveznice koje vas šalju na pogrešnu web stranicu. Neke poveznice će odmah aktivirati procese štetne za vas i vaše osobne podatke.

S druge strane, neki će vas linkovi poslati na lažna web mjesta osmišljena da zadobiju vaše povjerenje i navedu vas da izvršite određenu radnju. Ove veze često dolaze u skraćenim URL-ovima kako bi se sakrila stvarna adresa.

Osim prepoznavanja phishing napada, bitno je pojačati svoju online sigurnost i spriječiti napadače da dođu do vas. 

Ovo su samo neke od najkritičnijih prijetnji koje biste trebali uzeti u obzir kada su u pitanju napadi krađe identiteta. Odvojite vrijeme za analizu svih nepoznatih poruka koje primate i odgovorno koristite svoju imovinu.

Koristite VPN

Osim prepoznavanja phishing napada, bitno je pojačati svoju online sigurnost i spriječiti napadače da dođu do vas. Virtualna privatna mreža (VPN) je aplikacija koja osnažuje vašu online sigurnost i privatnost te vam može vam pomoći spriječiti potencijalne hakerske napade.

Ovaj alat šifrira vaš promet i internetske veze, što otežava drugim stranama da vas prate, vide vašu IP adresu ili znaju što radite na mreži. Preuzimanje VPN-a može vam čak donijeti značajke koje blokiraju pristup potencijalno opasnim stranicama. Obično se takvo blokiranje provodi prema bazama podataka opasnih web stranica ili određenim značajkama (kao što je nedostatak HTTPS-a).

Budite na oprezu

U mnogim je slučajevima kripto-phishing usmjeren na one digitalne valute koje ljudi koriste za trgovanje, kupnju, prodaju i pohranu svoje imovine.

Kao vlasnik kriptovalute, uvijek morate biti oprezni i informirati se što je više moguće o novim platformama prije nego što im se u potpunosti posvetite.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Izvor: Crypto Basic

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X