Kako zaštititi svoje kriptovalute nakon kolapsa FTX-a

0

Pad FTX kripto burze natjerao je mnoge da preispitaju svoj cjelokupni pristup ulaganjima i potaknuo ulagače da istraže opcije koje im mogu pomoći u zaštiti njihovih ulaganja.

Ova promjena u pristupu prvenstveno je potaknuta nedostatkom povjerenja kripto investitora u poduzetnike nakon što ih je prevario CEO i suosnivač FTX-a, Sam Bankman-Fried (SBF).

FTX je propao nakon što su SBF i njegovi suučesnici uhvaćeni u tajnom reinvestiranju sredstava klijenata, što je rezultiralo gubitkom najmanje 1 milijarde dolara sredstava klijenata. Napori da se vrati povjerenje ulagača doveli su do toga da se konkurentske kripto burze proaktivno razmeću svojim dokazima o rezervama kako bi potvrdile postojanje korisničkih sredstava. Međutim, članovi zajednice sada zahtijevaju da burze pokažu svoju odgovornost u očuvanju rezervi.

Kako bi zaštitili imovinu od prijevare, hakiranja i zlouporabe, ulagači moraju poduzeti određene mjere kako bi zadržali potpunu kontrolu nad svojom imovinom, što se često smatra najboljim praksama kripto ulaganja.

U ovom članku donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Najsigurnije opcije za čuvanje kriptovaluta

Premjestite svoja sredstva s kripto mjenjačnica

Kripto mjenjačnice naširoko se koriste za kupnju, prodaju i trgovanje kriptovalutama u zamjenu za malu naknadu. Dok su druge metode, uključujući peer-to-peer i izravnu prodaju, uvijek opcija, veća likvidnost razmjene omogućuje investitorima usklađivanje naloga i jamči da nema gubitka sredstava tijekom transakcije.

Problem nastaje kada investitori odluče svoja sredstva držati u novčanicima koje osiguravaju i posjeduju burze. Nažalost, ovdje većina investitora na teži način nauči lekciju. Kriptovalute pohranjene u novčanicima koje nudi burza u konačnici su u vlasništvu vlasnika, što su, u slučaju korisnika FTX-a, zloupotrijebili SBF i suradnici.

Izbjegavanje ovog rizika poprilično je jednostavno. Sredstava s kripto mjenjačnice mogu se prebaciti na novčanik bez dijeljenja privatnih ključeva. Privatni ključevi su sigurne enkripcije koje omogućuju pristup sredstvima pohranjenim u kripto novčanicima, koja se mogu povratiti pomoću zamjenske fraze u slučaju pogrešnog postavljanja.

Hardverski novčanik: Najsigurnija opcija za pohranjivanje kriptovaluta

Hardverski novčanici nude potpuno vlasništvo nad privatnim ključevima kripto novčanika, čime se pristup sredstvima ograničava samo na vlasnika hardverskog novčanika. Nakon nabave kriptovaluta na burzi, korisnici moraju dobrovoljno prenijeti svoju imovinu u hardverski novčanik.

Nakon što se transakcija završi, vlasnici kripto mjenjačnice više neće moći pristupiti fondu. Kao rezultat toga, ulagači koji se odluče za hardverski novčanik više neće riskirati gubitak svojih sredstava zbog prijevara ili hakiranja na burzama.

Međutim, dok hardverski novčanici pridonose ukupnoj sigurnosti imovine, kriptovalute ostaju u opasnosti od trajnih gubitaka kada vrijednost tokena nepovratno padne. Pružatelji hardverskih novčanika bilježe nagli porast prodaje jer se investitori polako odmiču od pohranjivanja svoje imovine putem kripto mjenjačnica.

“Ne vjeruj, provjeri!”

U svim kripto padovima koji su se dogodili ove godine – uključujući 3AC, Terraform Labs, Celsius, Voyager i FTX – poljuljano povjerenje ulagača bila je uobičajena tema. Slijedom toga nastao je moto “Ne vjeruj, provjeri”.

Popularne kripto mjenjačnice, uključujući Bitfinex, Binance, OKX, Bybit, Huobi i Gate.io, poduzele su proaktivan pristup kako bi predstavile svoje dokaze o rezervama. Burze su pružile podatke o novčaniku koji ulagačima omogućuje da sami provjere postojanje svojih sredstava unutar burze.

Iako dokaz o pričuvama pruža uvid u pričuve burze, ne uspijeva dati potpunu sliku njezinih financija jer informacije vezane uz obveze često nisu javno dostupne. Dana 26. studenog, izvršni direktor Krakena, Jesse Powell, nazvao je Binanceov dokaz o rezervi “ili neznanjem ili namjernim lažnim predstavljanjem” jer podaci nisu uključivali negativna stanja.

Međutim, izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, opovrgnuo je Powellove tvrdnje navodeći da burza nema negativne bilance i da će to biti potvrđeno u nadolazećoj reviziji.

Sva ova razmatranja dobra su polazna točka za zaštitu kripto imovine od loših aktera. Neke od drugih popularnih metoda su korištenje decentraliziranih razmjena (DEX) i opsežno istraživanje (DYOR) potencijalnih ulagačkih projekata.

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X