Kakve efekte na tržište bi mogao imati Bitcoinov nagli rast?

0

Siječanjski bullish sentimenti razblažuju bitcoinov bearish mamurluk koji nas slijedi još iz prosinca 2020. godine. Nakon razdoblja snažne konsolidacije oko cijene od 8100 američkih dolara između 11. i 13. siječnja, bitcoin je 14. siječnja ostvario rast od 6 posto. Zabilježeni rast doveo je cijenu BTC-a na iznos od 8500 dolara, što je još jedan snažni bullish potez najveće svjetske kriptovalute. 

Tijekom istog razdoblja, BitMEX, jedna od najvećih svjetskih platformi za trgovanje derivatima, likvidirao je ukupno 38 milijuna dolara u short pozicijama, a mnogi nagađaju da je upravo taj proces likvidacije potakao cjenovnu pumpu koja je podigla bitcoin na razinu od 8500 dolara.

Bitcoin je već zabilježio pozitivan zaokret od 20 posto u prva dva tjedna 2020. godine, a nekoliko analitičara vjeruje da će se pozitivni trend nastaviti.

Bullish pokazatelji prevladali tržištem!

Činjenica da su, u vrijeme pisanja članka, glavni pokazatelji postali bullish. Ta činjenica također je privukla pažnju mnogih u kripto zajednici. Cijena se kretala iznad 100 – Moving Average-a, što je naznaka preokreta tržišnog momentuma prema bullish pokazateljima. “Indeks relativne snage” također je ostao blizu razine pretjerane kupnje (overbought), što je sugeriralo da trgovci pokušavaju ući na tržište i iskoristiti trenutnu kupovnu priliku.

Neposredna support razina trenutno iznosi 7943 USD, s tim da je psihološka resistance razina jaka na razini od 8600 USD.

Korekcija: važan faktor prije sljedećeg impulsa?

Usred ovog bullish perioda, trgovac imenom “CryptoHamster” prvi je primijetio likvidaciju na BitMEX-u. Prema njegovim riječima, cijena bi uskoro mogla doživjeti povrat na niže razine. Naglasio je kako ovakav rast neće biti održiv,  “povlačenje” cijene će se vjerojatno dogoditi uskoro. Također je napomenuo da treba obratiti pozornosti na short pozicije na BitMEX-u te Binance-u.

Kao što je prikazano na gornjem grafikonu, posljednji velik rast cijene dogodio se 25. listopada kada je za 48 sati cijena porasla za otprilike 40 posto. Ta razina cijene se konsolidirala otprilike 10 dana nakon čega je nastupio snažan bearish period koji je spustio cijenu na 6700 USD s preko 9300 USD. Pad je trajao oko 15 dana, nakon čega Bitcoin nije uspio probiti cijenu od 7900 USD više od mjesec dana, sve do posljednjeg skoka u cijeni, 7. siječnja.

Korekcija od 11. do 13. siječnja bilo je imperativ za rast koji je uslijedio 14. siječnja, jer je omogućila da tržište diše i podvrgne se zdravoj procjeni. Prema mnogim kripto analitičarima, svako bullish pomicanje iznad 9000 USD, bez korekcije, može dovesti do još jednog velikog pada cijene kriptovaluta

Napomena: ovaj članak NIJE financijski savjet, strog sam zagovornik DYOR koncepta te smatram da se prije svake kupovine potrebno dobro educirati kako biste bolje razumjeli instrument u koji ulažete te rizike koje takvo ulaganje donosi!

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X