Kaos na kripto tržištu: Binance odustao od spašavanja FTX-a

0

Vijest da će Binance kupiti konkurentsku mjenjačnicu kriptovaluta FTX odjeknula je u javnosti i poslužila kao slamka spasa za FTX kojem je prijetio potpuni kolaps, iako su stručnjaci upozoravali da takav potez teži monopolizaciji tržišta kriptovaluta. Međutim, izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao jučer je objavio da odustaje od spajanja ove dvije kompanije.

Changpeng i direktor FTX-a, dojučerašnji multimilijarder Sam Bankman-Fried, prethodno su potpisali neobvezujuće pismo o spajanju dviju kripto kompanija.

Samo 24 sata nakon što je izvršni direktor Binancea, Chengpeng Zhao, objavio da je najveća svjetska tvrtka za kriptovalute postigla sporazum o kupnji FTX-a i time tvrtku spasila od krize likvidnosti, sve je palo u vodu. Ranije ove godine privatni ulagači procijenili su FTX na 32 milijarde dolara.

“U početku smo se nadali da ćemo moći podržati klijente FTX-a u pružanju likvidnosti. Ali problemi su izvan naše kontrole ili mogućnosti pomoći”, napisali su iz Binancea u svojoj Twitter objavi u srijedu.

U ponedjeljak navečer, suočen s krizom likvidnosti, Bankman-Fried borio se s prikupljanjem novca od investitora prije nego što je otišao na Binance, prenose svjetski mediji. Zhao je isprva pristao uskočiti, ali je njegova tvrtka brzo promijenila smjer, pozivajući se na izvješća o “lošem upravljanju sredstvima klijenata i navodnim istragama američkih agencija”.

Vrlo mali izgledi za spas FTX-a

Nejasno je tko je sljedeći na redu za kupnju ove kripto mjenjačnice, ako uopće itko bude zainteresiran. Bankman-Fried je rekao ulagačima da se tvrtka suočava s nedostatkom do 8 milijardi dolara kako bi ispunila zahtjeve povlačenja i da joj je potrebno hitno financiranje.

Propast ugovora Binance – FTX najnovije je poglavlje u šokantnom kolapsu koji je ovaj tjedan potresao svijet kriptovaluta. Bankman-Fried samo je u ponedjeljak pokušao uvjeriti ulagače da je imovina tvrtke u redu. Ali nakon što je Zhao iz Binancea javno rekao da njegova tvrtka prodaje svoj udio u FTX-ovom izvornom tokenu FTT, rasprodaja je krenula i FTX nije mogao učiniti ništa da to zaustavi.

Bankman-Fried je u utorak rekao da su klijenti zatražili podizanje 6 milijardi dolara. Također je izbrisao tweetove od prethodnog dana koji pokazuju da FTX ima dovoljno sredstava za pokrivanje imovine klijenata.

Zhao je rekao zaposlenicima Binancea da “nije napravio plan” za kolaps FTX-a. Naglasio je da pad FTX-a “nije dobar ni za koga u industriji” i da zaposlenici to ne bi trebali “vidjeti kao pobjedu za nas.”
Također im je rekao da ne trguju FTT tokenima dok se situacija ne stabilizira.

FTT je već izgubio 80% svoje vrijednosti početkom tjedna i pao je na pet dolara. U srijedu se pad nastavio, a vrijednost tokena pala je na 2,30 dolara.

Povučene kaotičnim raspletom FTX-a, i druge kriptovalute počele su padati ovaj tjedan. Tako je najveća kriptovaluta bitcoin u srijedu pala za 15%, samo dan nakon što je u utorak već izgubila 13% vrijednosti. Tako se sinoć jedan bitcoin trgovao za manje od 16.000 dolara, što je prvi put od studenog 2020. da je ovaj token bio na tako niskoj razini.

“Svaki put kad veliki igrač u industriji propadne, mali ulagači će patiti. Tijekom posljednjih nekoliko godina vidjeli smo kako kripto ekosustav postaje otporniji i vjerujemo da će s vremenom slobodno tržište iskorijeniti one koji zlorabe sredstva korisnika. Kako se regulatorni okviri razvijaju i kako se industrija nastavlja razvijati prema većoj decentralizaciji, ekosustav će jačati”, istaknuli su iz Binancea.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X