Kina je donijela prvi ‘kripto zakon’ koji na snagu stupa početkom 2020. godine

0

Kina je donijela prvi u svijetu zakon koji za cilj ima reguliranje kriptografije i upravljanja lozinkama. Ovaj zakon na snagu stupa 1. siječnja 2020. godine, a donio ga je stalni odbor 13. Nacionalnog narodnog kongresa.

Prema izvješću, novi regulatorni okvir za cilj ima postavljanje standarda za primjenu kriptografije i upravljanje lozinkama. Novi regulatorni okvir utvrđuje ulogu središnje kriptografske agencije koja bi trebala voditi javni kriptografski rad, stvarajući smjernice i politike za ovu industriju.

Implicitno reguliranje kriptovalute

Nacrt zakona objavljen je 7. svibnja u jednom kineskom glasilu. Tekst je u velikoj mjeri fokusiran na vladino centralizirano upravljanje lozinkama i izričito ne spominje kriptovalute, iako se fokusira na kriptografiju, ključnu komponentu na kojoj se zasnivaju kriptovalute poput bitcoina.

“Ključni potez je razvoj nove kriptografije, hashing algoritama, čak i upotreba tehnologije koja će biti u službenoj pravnoj sferi. To znači da morate slijediti CCP standard za sva ‘enkriptirana’ ponašanja poput rudarenja”, izjavila je američka investitorica Dovey Van.

Priprema za kinesku nacionalnu kriptovalutu

Wan je zaključila da zakon gradi temelje za nadolazeću kinesku nacionalnu kriptovalutu, iako još uvijek nema službenog datuma njenog lansiranja.

U skladu s tim, kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je zemlju da ubrza svoje usvajanje blokchain tehnologije.

Xi je naglasio da je primjena integriranih blockchain tehnologija ključna u promicanju tehnoloških inovacija i transformiranju industrija.

“Moramo shvatiti blockchain kao važan pomak za neovisnu inovaciju osnovnih tehnologija, razjasniti glavne smjerove, povećati ulaganja, usredotočiti se na brojne ključne tehnologije i ubrzati razvoj blockchaina i industrijskih inovacija”, izjavio je kineski predsjednik.

U međuvremenu je Mark Zuckerberg upozorio da bi kineska superiornost u prostoru digitalne valute mogla ugroziti američki dolar.

“Kina brzo napreduje kako bi pokrenula sličnu ideju u idućih nekoliko mjeseci. Ne možemo samo sjediti i pretpostavljati da će Amerika kao lider ostati zauvijek ako ne budemo dovoljno inovirali”, izjavio je u službenom priopćenju.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X