Kina sudske sporove rješava primjenom blockchain tehnologije

0

Kina ima pametne online sudove koji sporove rješavaju putem Interneta i koji u odlučivanju o milijunima pravnih slučajeva primjenjuju razne inovativne tehnologije, uključujući blockchain i umjetnu inteligenciju (AI).

Kineska novinska agencija Xinhua izvijestila je da je od ožujka do listopada ove godine 3,1 milijuna kineskih parničnih postupaka riješeno preko blockchaina i pametnih internet sudova koje pokreće AI.

“Sudovi budućnosti”

Na ovim “sudovima budućnosti” građani imaju mogućnost komunicirati sa virtualnim sucima kojima upravlja umjetna inteligencija, što znači da se fizički uopće ne trebaju pojaviti na sudu. Sustav također otvara mogućnost da građani primaju svoje sudske odluke tekstualno, putem većih servisa za razmjenu poruka.

Nakon uspostave “prvog” svjetskog pametnog internetskog suda 2017. godine u istočnom gradu Hangzhou, inače “prijestolnicom internet shoppinga”, Kina je slične operacije pokrenula i u Pekingu i Guangzhou. U travnju je predsjednik internetskog suda u Pekingu, Zhang Wen, rekao da sud u donošenju svojih odluka koristi AI i blockchain.

“U trenutnoj upotrebi AI kao pomoćnika pri donošenju sudskih presuda, najvažnija je učinkovitost. Za pravičnu presudu na kraju je odgovoran ljudski faktor i stvarna osoba, a ne tzv. cyber sudac, ali mi krećemo u budućnost u kojoj na sudskoj stolici možemo vidjeti AI suca”, izjavio je Zhang.

Prema izvještaju Vrhovnog narodnog suda, do sada je u sustavu pametnog suda registrirano više od milijun građana i 73.200 odvjetnika.

Blockchain – zakonit način potvrde dokaza

U rujnu prošle godine Kineski Vrhovni sud presudio je da su dokazi ovjereni tehnologijom blockchaina obavezni u pravnim sporovima.

Vrhovni sud proglasio je da će Internet sudovi prepoznati digitalne podatke koji se dostavljaju kao dokaz. U tom slučaju relevantne stranke trebaju prikupiti i pohraniti sve podatke putem blockchaina s digitalnim potpisom, pouzdanim vremenskim žigom (timestamp) i provjerom hash vrijednosti kojom se osigurava integritet podataka ili putem platforme za digitalno odlaganje i na taj način dokazati autentičnosti korištenja takve tehnologije.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X