Kineska središnja banka razvija vlastitu digitalnu valutu kao odgovor na Libru

0

Kineska središnja banka navodno razvija vlastitu digitalnu valutu kao odgovor na Facebookovu Libru, budući da bi Libra mogla predstavljati opasnost za financijski sustav zemlje, prenosi South China Morning Post.

Wang Xin, direktor istraživačkog ureda Narodne banke Kine (PCoB), izjavio je: 

Ako Libra postane široko prihvaćena za plaćanja, posebno u prekograničnim plaćanjima, mogla bi funkcionirati kao novac te imati veliki utjecaj na monetarnu politiku, financijsku stabilnost i međunarodni monetarni sustav.

Wang je rekao da je banka odlučila stvoriti vlastitu digitalnu valutu upravo zbog nejasne uloge američkog dolara nakon lansiranja Libre:

“Ako je digitalna valuta usko povezana s američkim dolarom, to bi moglo stvoriti scenarij u kojem bi suverene valute koegzistirale s digitalnim valutama u SAD-u u dolarima. U suštini bi postojala jedna glavna valuta i jedan “šef” – američki dolar i Sjedinjene Države. Ako bi se takvo što dogodilo, nastao bi niz ekonomskih, financijskih i čak međunarodnih političkih posljedica.”

Iz tog razloga PBoC je navodno dobila odobrenje glavnog kineskog upravnog tijela, Državnog vijeća, da s drugim sudionicima na tržištu i institucijama počne raditi na digitalnoj valuti središnje banke.

Akademici su navodno također pokrenuli inicijativu o digitalnim financijama koja uključuje resurse s Pekinškog sveučilišta, Sveučilišta Renmin, Sveučilišta Zhejiang i Sveučilišta Jiao Tong u Šangaju.

Planovi Kineske središnje banke da razvije svoju nacionalnu digitalnu valutu pojavljuju se u vrijeme kada je Kina preuzela strožu politiku prema kriptovalutama, sa financijskim institucijama koje zabranjuju trgovanje bitcoinom (BTC), ICO projekte i kripto burze.

Kao što je ranije objavljeno, PBoC-ovo financijsko blockchain rješenje za trgovanje do sada je obradilo preko 30 milijardi juana (4,36 milijardi dolara) u deviznim transakcijama .

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X