Kineski Vrhovni sud kripto transakcije klasificirao nezakonitim

0

Kineski vrhovni sud u četvrtak je klasificirao kripto transakcije ilegalnim i istaknuo da bi se prekršitelji mogli suočiti s velikim novčanim kaznama i kaznom do 10 godina zatvora.

Iako su kineska državna tijela najviše razine već zabranila kriptovalute 2021., novim potezom trgovanje kriptovalutama sada je formalno nezakonito i vladi omogućuje poduzimanje pravnih mjera protiv trgovaca.

Poznato je da Kina nameće strogu politiku kriptovaluta. Tijekom proteklog desetljeća, zemlja je najavila više od desetak zabrana aktivnosti povezanih s kriptovalutama. 

Nakon velike nestašice energije, Kina je u rujnu prošle godine nametnula udar na rudarenje i trgovinu kriptovalutama. Taj je potez potaknuo nekoliko tvrtki da ili premjeste bazu u obližnji Singapur ili da u potpunosti prekinu rad.

Sve do tog trenutka, Kina je bila najveći svjetski rudar kriptovaluta. Zabrana u Kazahstanu sada je dovela do toga da tržišta Rusiju smatraju glavnom, nadolazećom silom u rudarenju kriptovaluta.

Nedavnom presudom suda sada se predviđa zatvorska kazna između 3 i 10 godina te novčane kazne od 50.000 juana (7918.28 dolara) do 500.000 juana za velike transakcije.

Manje transakcije mogu se suočiti s kaznom od 20.000 do 200.000 juana. Novi zakon na snagu stupa 1. ožujka.

Presuda vrhovnog suda također potiskuje nagađanja da kriptovalute možda nisu u potpunosti zabranjene u zemlji. Istočna pokrajina Zhejiang nedavno je povećala tarife za električnu energiju posebno za rudare kriptovaluta, što ukazuje da vlada pokušava obuzdati rudarenje kriptovaluta visokim računima, a ne pravnim postupkom.

Ipak, taj potez nije imao mali utjecaj na kripto tržište, budući da je fokus i dalje na tenzijama između Rusije i Ukrajine. Tržišta su se oporavila preko noći jer se sentiment prema dionicama poboljšao.

Kina i dalje u kripto svijetu

Međutim, zemlja još uvijek nije potpuno odvojena od kripto svijeta. Kina je na Zimskim olimpijskim igrama predstavila vlastiti digitalni juan.

NFT-ovi su također legalna siva zona u zemlji, iako uz neka ograničenja. Prošle godine je državna novinska agencija Xinhua objavila “digitalne kolekcionarske predmete” iskovane iz blockchaina na Tencent Cloudu.

Div e-trgovine, Alibaba i Tencent, dvije najveće kineske tehnološke tvrtke, također ulažu u NFT prostor, a Alibaba je prošle godine otvorio vlastito NFT tržište.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik pa prije donošenja odluke svakako dobro istražite tržište.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X