Koji su bitni DeFi trendovi u 2021.?

0
  1. je bila godina DeFi-a, ne samo u pogledu eksponencijalnog povećanja cijena, već i tehnološkog napretka i podrške javnih osoba.

Od iznenadnog rasta UniSwap-a, Chainlinka, AAVE-a i BNB-a koji su ušli u top 20 tokena po tržišnoj kapitalizaciji do tehnološkog milijardera Marka Cubana koji je otkrio svoje pozicije u gore spomenutim tokenima, moramo se zapitati što slijedi u ovom sektoru te koji će trendovi utjecati na njega u 2021. godini.

Poboljšana sigurnost i revizija pametnih ugovora postat će norma

“Napadi” koje su hakeri izvršili nakon što su našli “rupe” u DeFi pametnim ugovorima rezultirali su gubitkom desetaka milijuna dolara tijekom 2020. i početkom 2021. godine.

Napadi na flash loanove bili su iznimno popularni jer pomožu njih hakeri mogu posuditi velike nekolateralizirane količine Ethereuma i izvući sredstva iz kripto burze putem složenih mogućnosti arbitraže između stablecoina ili manipulacije cijenama.

Revizije pametnih ugovora prije nego što se pokrenu kao dio yield farminga ili ledining sustava trenutno su neophodne. Revizije se izvršavaju od strane nezavisnih tvrtki poput Nexus Mutuala, a ovo će tek postati prihvaćena norma za DeFi platforme.

ETH 2.0 – Hoće li ovo biti dominantan DeFi blockchain?

Preko 90% DeFi ekosustava napravljeno je i funkcionira na Ethereum blockchainu, ali gotovo je nemoguće nastaviti s trenutnim stanjem Ethereum mreže. ETH 2.0 obećava niže naknade, odnosno povećanu skalabilnost koja je potrebna za financijske proizvode budućnosti.

Kako sustav prelazi na Proof-of-Stake, rudari Ethereuma neće moći modificirati blokove koji su već validirani. Ovo osigurava robusnost sustava koja je potrebna za siguran financijski ekosustav. Projekti poput Binance tokena (kroz Binance Smart Chain) i Cardano (ADA) planiraju preuzeti tržište DeFi-ja putem svojih blockchainova, ali s velikom većinom početnog razvoja izvedenog na Ethereumu, ETH 2.0 vjerojatno će biti blockchain s dominantnim položajem u DeFi sektoru.

Najveći rizik – “regulatorni okvir za DeFi”

Regulatorni fokus na kripto prije svega bio je usmjeren na utaju poreza i druge prijevarne aktivnosti. Regulatorni okvir za DeFi sektor od strane vlada SAD-a, Kine i Rusije gotovo da i ne postoji. Minimiziranje prijevara, primjena KYC-a na DEX-ovima i sprečavanje pranja novca i dalje su ključni problemi za regulatore.

Prepotisna regulativa, uključujući zakone usmjerene izričito na ometanje DeFi sektora, ključan je makro rizik kojeg korisnici i vlasnici projekata moraju biti svjesni. Vladina politika na kraju bi mogla uvelike pogodovati centraliziranim kripto burzama poput Coinbasea.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X