Kombinacija ICO i IPO, 100 eura i evo vas u suvlasništvu Rimčeve tvrtke

0

Tvrtka Mate Rimca, Greyp Bike započela je jučer 23. rujna digitaliziranu ponudu kroz koju svi mogu postati ulagači i suvlasnici tvrtke uz minimalan ulog 100 eura.

Grey Bike je firma poznata po proizvodnji električnih bicikla, a ujedno je i sestrinska tvrtka Rimac Automobila. Rimac je sa svojim električnim automobilom poznat u cijelom svijetu, a sada to očito želi iskoristiti i u ovoj kampanji.

Na Twitter profilu tvrtke Grey Bike osvanuo je Tweet u kojem stoji da su otvorene liste za njihovu digitaliziranu ponudu dionica. U ponudi će moći sudjelovati samo oni koje će se pronaći na takozvanim bijelim listama s time da će ostvariti i 10% bonusa, dok je broj investitora ograničen na 500.

11% vlasništva u Rimčevoj tvrtki Greyp drži Porsche, a iz tvrtke poručuju kako se ovim potezom svim ulagačima ostvaruje i pravo glasa o strateškim odlukama za budućnost firme, ali i pravo na isplatu dividende.

Filip Nendl, menadžer Greyp Bike za jutarnji.hr objasnio kako njihova javna ponuda Equity Token Offering (ETO) ulazi među prve modele koji su krenuli na ovaj način na tržištu pronaći sredstva. Ovo neće biti klasično izlistavanje na burzi jer sve ide preko blockchain tehnologije, no nije ni Initial Coin Offering u potpunom smislu.

ICO je model koji je na kripto tržištu bio vrlo zastupljen u 2017.-toj godini, a specifičan je po tome što investitor u suštini nije stupio u pravni odnos s tvrtkom u koju je investirao, no u slučaju ulaganja u Greyp, investitori ne mogu biti anonimni jer će postati pravi dioničari.

Equity Token Offering (ETO) je investicijski model koji kombinira prednosti inicijalne javne ponude dionica (IPO) i ICO (Initial Coin Offering) odnosno model koji se zasniva na blockchain tehnologiji i venture capital modelu.

U slučaju Greyp Bike sve se odvija preko platforme Neufund na kojoj će potencijalni ulagači iskazati interes za kupnju, nakon toga “upasti” na bijelu listu te će se krenuti u prodaju gdje će samo članovi koji su na listi moći sudjelovati u kupnji.

Mendžer Nendal je za kraj komentirao i scenarij u kojem ako se svi tokeni ne prodaju u privatnoj kupovini, za dva tjedna ići će se u javnu prodaju.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X