Kongres velikom većinom podržao podizanje gornje granice duga SAD-a

0

Gornja granica duga Sjedinjenih Država na korak je bliže povećanju. Kralj Wall Streeta i prvi čovjek BlackRocka, Laurence Fink, kaže da je povjerenje u američki dolar narušeno, što bi mogla biti dobra vijest za bitcoin.

Zastupnički dom američkog Kongresa 31. svibnja je usvojio dugoočekivani prijedlog zakona o podizanju gornje granice duga koji je limitiran na 31,4 bilijuna dolara. Prijedlog zakona sada ide u Senat, za koji se očekuje da će o njemu raspravljati nekoliko dana. 

Američko ministarstvo financija naznačilo je da je krajnji rok za podizanje gornje granice duga 5. lipnja. U slučaju prekoračenja tog roka zemlja bi mogla početi neplaćati svoje dugove. No, i u slučaju da se rok ne probije, šteta je već napravljena.

Izvršni direktor najvećeg svjetskog upravitelja imovinom Blackrocka, Laurence Fink, vjeruje da je tekuća “drama” oko gornje granice duga pogoršala globalno povjerenje u američki dolar, nešto što drugi analitičari predviđaju da bi moglo biti vjetar u leđa Bitcoinu.

“Vjerujem da ćemo naći rješenje, ali budimo jasni, Sjedinjene Države ugrožavaju svoj status rezervne valute”, kaže Fink.

Fink u nadolazećim mjesecima očekuje još najmanje dva povećanja kamatnih stopa od Federalnih rezervi, tvrdeći da nije vidio “nikakve dokaze” da je ukupna inflacija smanjena ili da ide prema smanjenju.

Dobre vijesti za Bitcoin?

Obično kada središnje banke podignu kamatne stope, ulagači odlučuju uzeti svoj novac iz rizične imovine kao što su kriptovalute i rastuće dionice.

Mnogi zagovornici bitcoina i ulagači u kriptovalute pak vide BTC kao zaštitu od inflacije i strahova od duga koje izazivaju središnje banke koje povećavaju ukupnu ponudu novca.

Josh Gilbert, tržišni analitičar iz eToroa, smatra da triler s gornjom granicom duga opet dovodi bitcoin u središte pozornosti, budući da bi ulagači mogli potražiti sigurnu imovinu ograničene ponude izvan nadzora trenutnog financijskog sustava.

Ipak, Gilbert primjećuje da bi, iako bankarska kriza u SAD-u i debakl oko gornje granice duga naglašavaju inherentnu korisnost imovine kao što je BTC-a, svi ulagači koji se nadaju da će trenutni događaji dovesti do golemog porasta vrijednosti trebali smanjiti svoja očekivanja.

“Kratkoročno je više straha nego optimizma zbog neizvjesnosti ovih pitanja i problema s likvidnošću koje će uzrokovati. Kad se dogodila bankarska kriza, smanjila je inflaciju i očekivanja povećanja kamatnih stopa, zbog čega smo svjedočili rastu Bitcoina”, rekao je Gilbert.

Prema Gilbertovoj procjeni, ako se Finkovi strahovi od daljnjih povećanja stopa obistine, to bi moglo dovesti do daljnjeg pada cijene bitcoina u odnosu na trenutnu cijenu. 

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X