Kreator Tornado Casha tretiran je kao opasan kriminalac

0

Ksenia Malik, supruga tvorca Tornado Casha Alexeyja Pertseva, napala je nizozemske vlasti jer se prema njezinom suprugu ponašaju kao prema “opasnom kriminalcu” nakon njegovog uhićenja prošlog tjedna.

Nizozemska služba za fiskalne informacije i istrage (FIOD) uhitila je Pertseva 12. kolovoza zbog navodne upotrebe alata za privatnost temeljenog na Ethereumu za pranje novca i prikrivanje kriminalnih financijskih tokova.

Malik je potvrdila da je Pertsev i dalje u rukama nizozemskih vlasti i nije imala priliku kontaktirati ga otkako je stavljen iza rešetaka.

“Držali su ga u zatvoru kao da je opasan kriminalac”, rekla je Malik, dok je izrazila zabrinutost što je Pertsev uhićen bez upozorenja zbog, kako ona smatra, bezopasne aktivnosti:

“Za mene je vrlo neočekivano da osoba može biti uhićena zbog pisanja otvorenog koda.”

Malik je rekla da može “samo nagađati kako mu je i koliko mu je trenutno teško”, budući da su nizozemske vlasti potpuno zabranile njoj (ili bilo kome) bilo kakav kontakt s njim, čak ni “jedan kratki poziv”.

Unatoč tome što se Malik osjeća bespomoćno u tom pogledu, ona nije bez podrške. DeFi projekt 1inch organizirao je skup u Amsterdamu 20. kolovoza kako bi iskazao potporu Pertsevu i zauzeo se za prava programera da stvaraju open-source softver.

1inch je bio posebno glasan po tom pitanju, rekavši da uhićenje Pertseva prijeti “stvaranjem opasnog presedana“, jer bi moglo “ubiti cijeli segment open-source softvera” ako se programeri smatraju odgovornima za bilo koji softver koji kreiraju, a koji je zloupotrebljavaju drugi.

U svjetlu napora 1inch-a i šire kripto zajednice, Malik je rekla da je jako zahvalna svima koji pomažu i podržavaju njenog muža, jer to dokazuje da je “ljudima stvarno stalo”.

Malik se također nada da skup ne samo da skreće pozornost na Pertsevljevu nepravdu, već i pozitivno utječe na javno mišljenje o prirodi open-source koda.

Međutim, uhićenje Pertseva je naišlo i na odobravanja u svijetu. Poznati investitor iz Shark Tanka, Kevin O’Leary, izjavio je u nedavnom intervjuu da su alati za zaštitu kripto privatnosti kao što je Tornado Cash dio “kripto kaubojske” kulture koja se “petlja s primarnim silama regulacije”. Dok je Pertsevovo uhićenje opisao kao nužno.

Prije uhićenja, američki Ured za kontrolu strane imovine zabranio je stanovnicima SAD-a interakciju s Tornado Cashom 8. kolovoza zbog sve veće zabrinutosti da se koristi za pranje novca. Američko ministarstvo financija vjeruje da je Tornado Cash omogućio aktivnosti pranja novca u vrijednosti od više od 7 milijardi dolara otkako je Pertsev stvorio Tornado Cash 2019. godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X