Kripto afera u Hrvatskoj: Klijentima uzeo 70 milijuna eura i nestao

0

Riječka tvrtka BitLucky, specijalizirana za trgovanje kriptovalutama, optužena je za prevaru klijenata koje je oštetila za 70 milijuna eura u kriptovalutama. Dok se istraga odvija, osnivač BitLuckyja, Luka Burazer, nestao je i ostavio klijente bez mogućnosti pristupa svojim sredstvima.

Alarmantna situacija potaknula je angažman Ivana Čizmića, uglednog splitskog odvjetnika poznatog po stručnosti u IT pravu. Čizmić blisko surađuje s oštećenim klijentima, od kojih su mnogi izrazili svoju zabrinutost i pritužbe.

Prema njegovim riječima, nekoliko stotina klijenata prijavilo je nemogućnost povrata svojih sredstava. Forenzičke istrage otkrile su da je novac položen na BitLuckyju praćen do centralizirane mjenjačnice poput Binancea, poznate globalne platforme za kriptovalute.

U slučaju BitLucky oštećeno najmanje 800 klijenata

Kako bi rasvijetlio situaciju, Čizmić ističe da je potrebno obavijestiti Binance o slučaju i zatražiti službene podatke. Binanceova suradnja ključna je u utvrđivanju je li se dogodila bilo kakva kriminalna aktivnost. Iako je Čizmić ponudio svoje usluge podrške klijentima, treba napomenuti da on nije pravni zastupnik svih pogođenih pojedinaca u ovoj fazi.

Iznenadni nestanak Luke Burazera, direktora BitLuckyja, dodatno je zakomplicirao situaciju. Burazer, istaknuta osoba unutar domaće kripto zajednice, navodno se sakrio i prekinuo kontakt deaktivacijom svojih telefona i računa na društvenim mrežama. Njegovo boravište nije poznato, kao ni tko su njegovi suradnici. Burazer je u kratkoj poruci klijentima priznao da je tvrtka u krizi zbog loših poslova i odluka, obećavši više informacija u narednim danima.

Skandal BitLucky u hrvatskoj predstavlja slučaj bez presedana. Razmjeri gubitaka procjenjuju se u rasponu od desetaka milijuna eura, potencijalno između 40 i 70 milijuna eura u kriptovalutama, a oštećeno je najmanje 800 klijenata. Izvor Jutarnjeg lista došao je do dokumenata koji otkrivaju da su ulaganja preko BitLuckyja varirala od 15.000 kuna (oko 2000 eura) do 500.000 kuna (66.000 eura), uz ugovor na godinu dana.

Klijenti su svoja sredstva povjeravali tvrtki uz očekivanje mjesečnog prinosa od 5% do 25%. S obzirom na broj klijenata, BitLucky je imao pristup značajnom iznosu kapitala, potencijalno između 10 i 350 milijuna kuna. Nagađa se da su pojedini investitori tvrtki povjeravali i veće svote, od 150.000 do 700.000 eura.

Pogođene osobe incident su odmah prijavile policiji, tražeći pravdu i nadajući se rješenju svoje nevolje. Međutim, odgovor vlasti ostaje neizvjestan zbog prevladavajućeg skepticizma oko priznavanja kriptovaluta kao vrijedne imovine u Hrvatskoj. Unatoč tome, u tijeku su napori na prikupljanju informacija i određivanju odgovarajućeg smjera djelovanja, prenosi Cyberclaims.

Lokalna udruga za blockchain i kriptovalute, UBIK, potvrdila je da Luka Burazer nije član njihove organizacije. Iako je održao predavanje o kriptovalutama na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2018. u organizaciji Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) i HAMAG BICRO-a, njegov angažman u UBIK-u nije bio zapažen.

Slučaj BitLucky služi kao jasan podsjetnik na rizike povezane s ulaganjem u kriptovalute. Iako industrija ima golem potencijal za rast i inovacije, ona također privlači pojedince sa zlim namjerama koji iskorištavaju investitore koji ništa ne sumnjaju. Kako popularnost kriptovaluta raste, ključno je da pojedinci budu oprezni, provedu temeljita istraživanja i potraže savjet od renomiranih stručnjaka prije nego što svoja sredstva ulože u bilo koju priliku za ulaganje.

Utjecaj BitLucky kripto skandala

Utjecaj BitLucky skandala nadilazi izravne financijske gubitke koje su doživjeli investitori. Također nagriza povjerenje u sektor kriptovaluta u cjelini. Posljednjih godina kriptovalute su stekle priznanje kao legitimna klasa imovine, privlačeći institucionalne ulagače i usvajajući se u glavnoj struji. Međutim, incidenti poput prijevare s BitLuckyjem služe kao prepreka, učvršćujući ideju da su kriptovalute same po sebi rizične i osjetljive na lažne aktivnosti.

Kako bi se riješili ti problemi i zaštitili interesi ulagača, zainteresirane strane u industriji i regulatorna tijela moraju surađivati ​​kako bi uspostavili robusne okvire za razmjenu kriptovaluta i investicijske platforme. To uključuje provedbu strogih zahtjeva za licenciranje, provođenje temeljite dubinske analize tvrtki koje posluju u kripto prostoru i provođenje transparentnih standarda izvješćivanja i otkrivanja podataka.

Najvažnije je educiranje javnosti o rizicima i potencijalnim prednostima kriptovaluta. Povećana svijest može osnažiti pojedince da donose informirane odluke i zaštite se od toga da postanu žrtve prijevarnih shema. Obrazovne inicijative, radionice i kampanje podizanja svijesti mogu igrati ključnu ulogu u opremanju ulagača potrebnim znanjem za sigurno snalaženje u kripto krajoliku.

Kao odgovor na skandal oko BitLuckyja, entuzijasti i stručnjaci za kriptovalute pozvali su na jaču samoregulaciju unutar industrije. Vjeruju da proaktivne mjere, poput osnivanja industrijskih udruženja, kodeksa ponašanja i najboljih praksi, mogu pomoći u održavanju visokih standarda integriteta i zaštititi ulagače od prevarantskih aktera.

Dok je istraga o slučaju BitLucky u tijeku, služi kao snažan podsjetnik na potrebu za oprezom i dužnom pažnjom na tržištu kriptovaluta. Ulagači bi trebali biti oprezni pri procjeni mogućnosti ulaganja i biti oprezni s obećanjima o visokim prinosima.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X