Kripto investitori štite se od rizika u iščekivanju rasta kamata

0

Blockchain analitička tvrtka, Glassnode, pokazuje da se ulagači u Bitcoin štite od rizika (hedge-aju) kako bi ostali zaštićeni od povećanja kamatnih stopa koje FED najvaljuje u ožujku.

Glassnodeov bilten “The Week On-Chain” od ponedjeljka pokazuje da je trenutno najznačajniji trend u Bitcoinu “ravni terminski ugovori” kroz ožujak. To se snažno pripisuje neizvjesnosti investitora u vezi sa širim ekonomskim utjecajem “skupljeg” američkog dolara.

Prema suradniku Michaëlu van de Poppeu, povećanje kamatne stope već je uračunato u promptna tržišta, no još uvijek nije jasno kakav će dugoročni učinak imati. Kao rezultat toga, Glassnode je primijetio da ulagači poduzimaju korake kako bi se zaštitili od potencijalno niskog rizika pada cijena.

“Čini se da ulagači razdužuju i koriste tržišta derivata kako bi smanjili rizik i te se hedgeali od pada, s budnim okom na povećanje kamatnih stopa od strane FED-a koje se očekuje u ožujku.”

Podaci s tržišta derivata suptilno pokazuju da ulagači ne očekuju značajan bullish proboj do kraja 2022. Godišnja premija na terminske ugovore trenutno je samo 6%. Godišnja premija je vrijednost koju će osoba platiti za “rizik terminskog ugovora”. Veća premija ukazuje na veću sklonost riziku.

Analiza podataka iz Glassnodea pokazuje da se ulagači u Bitcoin štite od rizika kako bi ostali zaštićeni od povećanja kamatnih stopa FED-a u ožujku.

Upravljački partner Fundstrata Tom Lee slaže se da su pred nama teška vremena za tradicionalna ulaganja poput obveznica. On je za CNBC u ponedjeljak rekao da zbog promjene kamatne stope, “u sljedećih 10 godina, zajamčeno ćete izgubiti novac posjedovanjem obveznica”

Međutim, Lee je primijetio da će 60 bilijuna dolara iz obveznica vjerojatno otići u kripto sektor gdje ulagači mogu nastaviti zarađivati prinose na stablecoine koji odgovaraju ili čak mogu nadmašiti prinose koje su zaradili od obveznica. 

Nastavljaju se odljevi s kripto burzi

Unatoč tome što su sudionici na tržištu jasno pokušavaju smanjiti rizik uoči povećanja kamatne stope, odljevi Bitcoina s burzi i dalje su znatno veći od priljeva. U posljednja tri tjedna, neto odljevi dosegli su 42.900 Bitcoina. Ovo je najviša stopa odljeva od prošlog listopada nakon čega je cijena Bitcoina u studenom došla do novog ATH-a od oko 69.000 dolara.

Dugoročni vlasnici Bitcoina (oni koji su svoj Bitcoin držali u mirovanju najmanje 156 dana) održavaju stalnu kontrolu nad količinom u optjecaju držeći oko 13,34 milijuna BTC-a. Od najvišeg iznosa u listopadu 2021., dugoročni vlasnici su se odrekli samo 175.000 Bitcoina, a upravo su oni pokazali visoku potražnju za najvećom kriptovalutom na support razini od 33.000 dolara.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X