Kripto na nišanu regulatora: Paxosu zabranjeno izdavanje BUSD-a

0

Regulatori iz New Yorka naredili su tvrtki za kriptovalute Paxos da prestane izdavati Binance USD (BUSD) — treći najveći stablecoin na tržištu kriptovaluta vezan za američki dolar, s tržišnom kapitalizacijom od 15,9 milijardi dolara.

Stablecoini su kriptovalute dizajnirane da ostanu u paritetu s odabranim fiat valutama, poput američkog dolara.

Ova uputa State Department za financijske usluge u New Yorku stiže u trenutku kada se Paxos suočava s potencijalnom tužbom Komisije za vrijednosne papire i razmjenu (SEC) zbog BUSD tokena. Izvori bliski situaciji rekli su The Wall Street Journalu da agencija planira tužiti kompaniju “zbog kršenja zakona o zaštiti ulagača”.

Američki regulatorni udar na kripto

Paxos je kasnije potvrdio da je primio Wellsovu obavijest od agencije, tj. pismo koje regulator koristi za obavještavanje tvrtke ili pojedinca o mogućim kršenjima i mjerama provedbe. “Kategorički se ne slaže” sa SEC-om “jer BUSD nije vrijednosni papir prema saveznim zakonima o vrijednosnim papirima.”

U obavijesti objavljenoj na web stranici Odjela za financijske usluge New Yorka (NYDFS), agencija kaže da je nalog rezultat “nekoliko neriješenih problema povezanih s nadzorom Paxosa nad njegovim odnosom s Binanceom putem BUSD-a koji je izdao Paxos.”

Paxos, tvrtka koja stoji iza BUSD-a, tvrdi da su njihovi tokeni u potpunosti kolateralizirani rezervama denominiranim u američkim dolarima te da će sadašnji vlasnici moći otkupiti/zamijeniti tokene najmanje do veljače 2024.

Prema izvještaju, Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) planira tužiti Paxos zbog navodnog kršenja zakona o zaštiti investitora, tvrdeći da je BUSD neregistrirani vrijednosni papir. To je dovelo do spekulacija da američka vlada želi odvojiti kripto industriju od bankarskog sektora i smanjiti njezinu važnost.

Iako će Binance nastaviti podržavati BUSD, izvršni direktor tvrtke, Changpeng ‘CZ’ Zhao, naglasio je da se tvrtka treba odmaknuti od korištenja BUSD-a kao glavnog stablecoina za trgovanje.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X