Kripto na rubu: FED povećava kamatne stope usred propasti ekonomije

0

FED intervenira i donosi drastično povećanje kamatne stope od 0,75%?

Kripto tržište i dalje pada. Ovaj put uoči sastanka Američke središnje banke, tj. Federalnih rezervi (FED) koje će na tom sastanku povećati referentnu kamatnu stopu za 0,75%, što je najveće povećanje u zadnjih 30 godina.

Bitcoin tako ulazi u novi tjedan s upitnikom o sudbini tržišta uoči još jedne ključne odluke FED-a o monetarnoj politici Sjedinjenih Država.

Nakon što je zabilježio uspješno tjedno zatvaranje, najviše od sredine lipnja, BTC/USD sada je na oprezu dok se Federalne rezerve pripremaju povećati referentne kamatne stope u borbi protiv inflacije.

Najveće povećanje kamatne stope do sada

Potezom povećanja kamatnih stopa FED želi suzbiti rastuću inflaciju. Sve ovo moglo bi se negativno odraziti na već krhku kripto scenu. Skuplje kamate i skuplje zaduživanje trebalo bi smanjiti potražnju potrošača, čime će se smanjiti inflacija. Sličan potez u planu ima i Europska središnja banka, koja bi također mogla povećati kamate za 0,5%.

Dužnosnici Federalnih rezervi na sastanku u lipnju su istaknuli da vjerojatno slijedi još jedno povećanje kamatne stope od 50 ili 75 baznih bodova. Kreatori politike “prepoznali su mogućnost da bi još restriktivnije stajalište moglo biti prikladno ako potraju visoki inflacijski pritisci”. Također su naglasili potrebu borbe protiv inflacije čak i ako to znači usporavanje gospodarstva koje je na rubu recesije. Razina inflacije najviša je do sada u posljednjih 40 godina i prelazi 8,5%.

Kamate bi mogle biti povećane za 0,75 ili čak 100 postotnih bodova, ovisno o daljnjim kretanjima inflacije. Povećanje kamatnih stopa moglo bi se negativno odraziti na kriptovalute, dionice i druga rizična ulaganja te donijeti rizike smanjenja priljeva kapitala i pada gospodarskog rasta.

Ekonomija kao kolateralna žrtva

FED ima za cilj smanjenje inflacije, bez obzira što bi kolateralna žrtva mogla biti ekonomija u cjelini. Postoji mogućnost da nas čeka još veći inflantorni udar, zbog čega će FED vjerojatno reagirati na ovakav način.

Zbog daljnjih povećanja kamatnih stopa, doći će i do negativnog utjecaja na sve koji su zaduženi i imaju varijabilne kamatne stope, što znači da će njihove rate kredita ići gore. Isto vrijedi i za sve koji kupuju na kreditne kartice jer su i te kamate vezane za osnovnu kamatnu stopu koju određuje centralna banka.

Europa neće odmah osjetiti ovaj utjecaj, budući da Europska središnja banka još uvijek nije krenula s podizanjem kamatnih stopa. No, ako ne dođe do smanjenja inflacije, ovakav nas scenarij čeka u bliskoj budućnosti.

Stručnjaci i analitičari smatraju da će ovakav potez izuzetno oštetiti ekonomiju te da ovakva politika nije dobra i održiva te da će biti izuzetno loša za realno tržište, kao i tržište kapitala.

Prema podacima CoinMarketCapa, Bitcoin je pao na najnižu tjednu razinu koja u trenutku pisanja ovog članka iznosi oko 21.389 dolara, što je pad od 8,82% posto u posljednja 24 sata.

Ethereum, druga po veličini kriptovaluta na tržištu, pala je za gotovo 5%, a njena trenutna vrijednost iznosi 1.469 dolara. Od 10 najvećih kriptovaluta, padom su najteže pogođeni Ripple (9,84%), Cardano (11,59%), Solana (17,37%) i Dogecoin (17,7%).

Kombinirana tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta u međuvremenu je pala s 1,08 bilijuna dolara prošle srijede na ispod bilijun dolara. Sudeći prema trenutnom raspoloženju, tržište definitivno ide prema dolje, a ekonomija je u stanju u kakvom već dugo nije bila.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X