Kripto osnivači i investitori ove godine izgubili 116 milijardi dolara

0

Bear market i val bankrota u kripto industriji iscrpili su 116 milijardi dolara iz džepova kripto osnivača i investitora u proteklih devet mjeseci, prema nedavnim procjenama Forbesa.

Od ožujka ove godine, njih 15 izgubili su više od polovice svog bogatstva. Kao rezultat toga, 10 imena je uklonjeno s popisa kripto milijardera.

Tko su kripto moguli čija su se sredstva otopila?

Jedan od najvećih gubitaka pripisan je izvršnom direktoru Binancea Changpengu “CZ” Zhaou. U ožujku je njegov udio od 70% u kripto burzi procijenjen na 65 milijardi dolara, ali sada vrijedi “samo” 4,5 milijardi dolara.

Izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong, ima neto vrijednost koja se procjenjuje na 1,5 milijardi dolara, što je pad sa 6 milijardi dolara u ožujku. Bogatstvo suosnivača Ripplea, Chrisa Larsena, smanjeno je s 4,3 milijarde dolara na 2,1 milijardu dolara, dok su Cameron i Tyler Winklevoss iz Geminija u ožujku procijenjeni na 4 milijarde dolara, a sada svaki vrijede 1,1 milijardu dolara.

U siječnju 2022. Sam Bankman-Fried bio je na vrhuncu slave. Njegov FTX sa sjedištem na Bahamima tada je prikupio 400 milijuna dolara od istaknutih investitora rizičnog kapitala.

Nekoliko tjedana kasnije, kada je Forbes objavio svoju godišnju listu svjetskih milijardera, SBF je bio druga najbogatija osoba u kripto svijetu, s procijenjenim bogatstvom od 24 milijarde dolara.

Sada je Bankman-Fried ostao bez svih sredstava i čeka suđenje. Prije nego što je uhićen na Bahamima, SBF je za nekoliko medija rekao da mu je bankovni račun pao na 100.000 dolara i da “nije siguran” kako će platiti svoje odvjetnike.

Među onima koji su izgubili status milijardera je i drugi suosnivač FTX-a Gary Wang, čije je bogatstvo u ožujku procijenjeno na 24 milijarde dolara, odnosno 5,9 milijardi dolara, odnosno na 0 dolara u prosincu. Bogatstvo od 3,2 milijarde dolara Barryja Silberta, osnivača i izvršnog direktora Digital Currency Groupa, također je izgubljeno kao rezultat zaraznog vala izazvanog kolapsom FTX-a.

Među bivšim milijarderima su i Nickel Viswanathan i Joseph Lay iz tvrtke za kripto softver Alchemy, Devin Finzer i Alex Atallah iz OpenSea, Fred Ehrsam iz Coinbasea, osnivač MicroStrategyja Michael Saylor i rizični kapitalist Tim Draper.

Pad tržišta potrajat će do kraja 2023.

Propast FTX-a bila je simbolična na kraju godine obilježene uništenjem bogatstva u sektoru kriptovaluta i blockchaina. Gospodarski šok nakon pandemije, koji je izazvao inflaciju i rastuće kamatne stope, iscrpio je kapital iz spekulativnog kripto ekosustava.

Istaknute tvrtke su propale, od svibanjskog debakla algoritamskog stablecoina TerraUSD od 40 milijardi dolara, do kripto hedge fonda Three Arrows (koji je proglasio bankrot u srpnju), do bankrota kamatonosnih tvrtki Voyager Digital, Celsius i BlockFi.

Bitcoin, najveća kriptovaluta i lider u industriji, pao je 65 posto u odnosu na svoj vrhunac od 69.000 dolara u studenom 2021. U međuvremenu, oko 2 trilijuna dolara tržišne vrijednosti pobjeglo je iz digitalne imovine i pronašlo spas na sigurnijim “pašnjacima”.

Kao rezultat toga, 17 najbogatijih investitora i osnivača kriptovaluta izgubilo je ukupno 116 milijardi dolara osobnog bogatstva od ožujka, prema procjenama Forbesa. Njih 15 izgubilo je više od polovice svog bogatstva u proteklih devet mjeseci. Ukupno ih je deset izgubilo status milijardera.

“Sada smo na prijelomnoj točki u kripto ulaganju, gdje će svi morati stati i reći: U redu, vidjeli smo da je tona ekonomskog bogatstva uništena u posljednjih nekoliko mjeseci, moramo to početi shvaćati ozbiljno. Mnoge blockchain tehnologije i kripto tvrtke izgradile su rješenja za probleme koje nije trebalo rješavati i mislim da ćemo sada imati tzv. hard reset”, rekao je Matt Cohen, osnivač tvrtke rizičnog kapitala, Ripple Ventures.

Malo je vjerojatno da će medvjeđe tržište prema kriptovalutama uskoro završiti jer je FTX kriza odvratila povjerenje ulagača i stvorila krizu likvidnosti u cijeloj industriji. Kao rezultat toga, očekuje se da će pad tržišta trajati do kraja 2023.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X