Kripto tržište odahnulo nakon izjave FED-a

0

Bitcoin je u večer 15. prosinca porastao za više od 2000 dolara jer su tržišta brzo reagirala na vijest da će Središnja banka Sjedinjenih Država podići kamatne stope i smanjiti svoj program otkupa obveznica, ali tek u ožujku 2022. godine.

Podaci s TradingViewa pokazali su da je Bitcoin dostigao 49.310 dolara na Bitstampu, što je najviše od 12. prosinca, kada je cijena nakratko skočila iznad granice od 50.000 dolara.

Rast je došao nakon što je FED nagovijestio da bi sljedeće godine mogao tri puta povisiti referentnu stopu, nadmašivši očekivanja ulagača. To bi također ubrzalo tempo smanjenja kupovine obveznica, kazala je središnja banka.

Zabrinutost je ranije bila usmjerena na to da takvi planovi imaju negativan utjecaj na tradicionalna i kripto tržišta, zahvaljujući presušivanju lako dostupne likvidnosti. U ovom slučaju, međutim, čini se da je najveća zabrinutost bila zbog nesigurnosti ulagača oko politike FED-a.

“Iz perspektive dioničkog kapitala, sada se samo moraju usredotočiti na zaradu, marže i rast”, citira CNBC-ev Jim Caron, viši portfelj menadžer i glavni strateg tima za globalne fiksne prihode u Morgan Stanley Investment Managementu.

“To je neka vrsta olakšanja za tržište dionica koje je mislilo da bi FED-ove akcije mogle biti mnogo agresivnije.”

Uz to, S&P 500 je imao skromne dobitke, dok su se altcoini pridružili Bitcoinu u porastu za nešto manje od 5%. U vrijeme pisanja ovog teksta, Bitcoin se konsolidirao na oko 49.000 dolara. Popularni analitičari ostali su oprezni. Dok je Michaël van de Poppe tvrdio da je dno za cijenu BTC-a dosegnuto 4. prosinca, William Clemente odlučio je odustati od savjetovanja za ulazak na tržište po trenutnim cijenama.

“Nešto mi govori da kupim Bitcoin, ali se držim svog plana da budem kupac uz potvrdu cijene od 53.000 dolara. Moram slijediti plan”, rekao je sljedbenicima na Twitteru.

Izlazak iz trenda za prosinac bio bi obilježen s cijenom od 53.000 dolara, što bi također vratilo Bitcoin na tržišnu kapitalizaciju od 1 bilijun dolara.

Ethereum se vratio iznad 4000 dolara

Glavne altcoine i dalje predvodi Solana koja je ostvarila dnevni rast od 12% u vrijeme pisanja. Ethereum, najveći altcoin po tržišnoj kapitalizaciji, ponovno je vratio granicu od 4000 dolara tijekom vlastitog rasta potaknutog Fed-ovim odlukama. U odnosu na Bitcoin, ETH se vratio iznad granice od 0,08 BTC nakon što je ranije tijekom dana dosegao lokalne najniže razine od 0,078.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X