Kripto u porastu: Solana i Cardano bilježe nagli rast cijena

0

Cardano i Solana tijekom prošlog tjedna su preuzeli vodstvo kao najbolji altcoini s dobicima od 32% odnosno 61%.

Prema podacima CoinGecka, vrijednosti Solane i Cardana porasle su za više od 21%.

U trenutku pisanja članka, cijena Cardana (ADA) porasla je za 19,80% i trenutno se trguje po 0,31 USD i tržišnom kapitalizacijom od 11,1 milijarde USD.

Solana (SOL), konkurent Ethereuma, porasla je za dodatnih 20% i trguje se iznad 16 dolara s tržišnom kapitalizacijom od 5,9 milijardi dolara.

Solana je doživjela najbolji prvi tjedan u godini od svih top 20 kriptovaluta i ostvarila rast od 60% u samo sedam dana. To je izvanredan oporavak za SOL, koji je pao više od 41% nakon kolapsa FTX-a. Solana je završio 2022. godinu s nevjerojatnim padom cijene od 95%, ali u 2023. je ušla na velika vrata i prešla svoj prvi otpor od 15 USD. Nekoć nazivana “ubojicom Ethereuma”, Solana je bila miljenik propalog “Kripto kralja” Sama Bankman-Frieda.

Cardano, trenutno osma najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, doživjela je skok cijene na 0,33 USD, što je cijena koja je zadnji put zabilježena 19. studenog 2022. godine. Solana, koja je započela izvanredan niz skokom vrijednosti od 11%, skočila je na 16,04 dolara.

Solana je proof-of-stake (PoS) blockchain mreža sloja 1 koja programerima omogućuje stvaranje decentraliziranih financijskih aplikacija (DeFi) i nezamjenjivih tokena (NFT).

Prošlotjedni skok došao je kada su programeri Solane lansirali novi BONK meme coin, konkurent SHIB-a coina. Iako zabava povodom lansiranja nije dugo trajala, BONK je ipak nadmašio sve glavne kriptovalute tijekom tjedna u kojem je lansiran.

Čimbenici koji stoje iza porasta Cardana (ADA) ovog tjedna manje su jasni. Posljednja velika prekretnica blockchaina bila je implementacija dugo očekivanog Vasil forka u rujnu.

Nedavno su se pojavile i glasine vezane za suosnivača Cardana, Charlesa Hoskinsona. Hoskinsonova tvrtka, Input Output HK, priprema se za nadolazeće lansiranje Lace novčanika za Cardano. U četvrtak je Hoskinson objavio da će njegova nova klinika Hoskinson Health & Wellness u Wyomingu prihvatiti kripto ADA kao opciju plaćanja.

Binanceov BNB coin porastao je za 7%, a Polygonov MATIC i Litecoin (LTC) također su porasli za 7%, odnosno 8,5%.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X