Kripto za zlato i/ili gotovinu u Hrvatskoj

0

Bitcoin mnogi nazivaju digitalnim zlatom, a upravo se tvrtke čiji se primarni posao vrti oko svjetlucavih poluga uključuju u kripto sektor. Neki su odlučili iskoristiti tehnologiju, dok su drugi proširili ponudu kriptovalutama.

Industrija zlata sve više uključena u kripto sektor

Industrija zlata se kladi da će blockchain pomoći da se ilegalne poluge drže podalje od međunarodnog tržišta. London Bullion Market Association i Svjetsko vijeće za zlato razvijaju digitalni sustav za praćenje zlata kroz opskrbni lanac, rekle su organizacije u zajedničkom priopćenju ranije ove godine. Koristeći glavnu knjigu transakcija ispod čije je haube blockchain, Program integriteta zlatne poluge zabilježit će povijest transakcija poluga od rudnika do trezora.

Inicijativa ima za cilj poboljšati transparentnost i spriječiti da zlato izrudareno od strane kriminalnih skupina ili u zonama sukoba završi u bankovnim trezorima. Prva faza uključit će sve dijelove lanca opskrbe zlatom od rudara do rafinerija, a uključuje i banke poput Standard Chartered Plc.

Kako čak iz Goldman Sachsa govore da će Bitcoin preuzeti značajan dio “store of value” tržišta čiji najveći udio ima zlato, logičan potez za njegove trgovce je dodavanje kriptovaluta. Dobra vijest je da Hrvatska ne zaostaje po tom pitanju. 

CryptoGoldEx – novi igrač na našim prostorima

Prošli mjesec u Hrvatskoj se pojavio novi igrač u kripto prostoru, ali sa značajnim referencama iz svijeta trgovanja plemenitim metalima. Radi se o CryptoGoldExu, koji je partnerski brand Centra zlata, najvećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata i srebra u fizičkom obliku poluga i kovanica.

CryptoGoldEx je novi hrvatski lanac fizičkih mjenjačnica kriptovaluta. Što je kod ovog lanca specifično je omogućena kupnja i prodaja kriptovaluta za plemenite metale, ali i gotovinu. Iako kod njihovog partnera, Centar Zlata, je moguće već duže vremena kupiti zlato i srebro kriptovalutama preko webshopa,  sada je to moguće napraviti i osobno u poslovnici. Također je moguće prodati zlato te kupiti kriptovalute – sve na jednom mjestu.

Uz dolazak novih igrača na hrvatsku kripto scenu, lijepo je vidjeti i partnerstva s već postojećim kripto tvrtkama. CryptoGoldEx tako koristi platformu koju je razvio Electrocoin, vodeće hrvatsko poduzeće na polju kriptovaluta. To je dovelo do nenadanog spoja lidera iz obje industrije, distribucije zlata i kriptovaluta. 

Kroz razgovor s timom CryptoGoldExa dobili smo informaciju da je po njima ovo bio prirodan put. Tijekom zadnjeg bull runa doživjeli su izniman rast potražnje za zamjenom gotovine za kriptovalute, kao i rast potražnje za zamjenom gotovine za zlato, zbog skorog uvođenja eura. 

Ovo je poprilično logično s obzirom na to da mnogo hrvatskih štediša štednju drži u gotovini u kunama koje uskoro prestaju vrijediti, a umjesto da ih stave na banku gdje gube vrijednost zbog visoke inflacije i niskih kamatnih stopa, traže alternativne oblike štednje poput kriptovaluta i zlata koji imaju mogućnost ostvarenja visokih prinosa. Kao jednu od najvećih prednosti ovog tipa ulaganja navode neovisnost i anonimnost, što je u današnje vrijeme ljudima sve bitnije. 

CryptoGoldEx trenutno ima otvorene poslovnice na dvije lokacije, Zagrebu (Importanne centar – Trg Ante Starčevića 7) te Osijeku (Kapucinska 26). Tim je izjavio da imaju namjeru širenja lanca i na ostale velike hrvatske gradove u bližoj budućnosti. 

Za kraj, smatramo da je ovo odlična stvar za hrvatsku kripto scenu jer približava kriptovalute tradicionalnijim investitorima koji vole “face to face” interakciju i anonimnost, odnosno manjka im povjerenja u online mjenjačnice. Jedna od najvećih prednosti CryptoGoldExa je taj što iza njega stoji cijenjeni brand. 

Ovaj članak nije financijski savjet, služi isključivo za edukativne svrhe. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve potencijalne gubitke nastale s povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X