Kriptovalute ne predstavljaju rizik financijskom sektoru niti globalnoj ekonomiji!

1

Mark Carney, guverner Bank of England poručio je članovima udruženja G-20 u svojoj objavi Odbora za financijsku stabilnost (Financial Stability Board) 18. ožujka, kako kriptovalute ne predstavljaju rizik poslovanju svjetske ekonomije te poručio svim članicama da ne pretjeruju regulacijama kriptovaluta, uključujući pritom i sam Bitcoin.

Financial Stability Board (FSB) je agencija koja koordinira rad i regulaciju udruženja G-20, a Carney-a objava apelirala je na predstavnike država članica i njihov sljedeći sastanak koji će se održati ovih dana u Buenos Airesu.

Udruženje dvadesetak ministara financija i guvernera centralnih banka krije se iza kratice G-20, gdje su države članice prema popisu iz 2008. Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i kao 20. članica broji se Europska unija.

Europsku uniju zajedno s Hrvatskom, u udruženju G-20 zastupa predstavnik država, koji u vrijeme sastanka predsjeda Vijećem te sama Europska središnja banka.

Digitalne valute ne predstavljaju rizik za stabilnost financijskog sustava

“Nakon što smo primijetili zabrinutost članova G-20, FSB je analizirao utjecaj kriptovaluta na globalnu ekonomiju i stabilnost financijskog sustava te zaključujemo da za sada digitalne valute ne predstavljaju rizik ovim sektorima iz razloga što je njihova globalna tržišna vrijednost mala u odnosu na cijeli financijski sustav. Čak i prilikom nedavnog vrhunca kojeg je ovo tržište doživjelo, globalna tržišna vrijednost kriptovaluta bila je manja od 1% u ukupnom globalnom BDP-u.”

Carney je radi usporedbe naveo kako je na financijskom tržištu 2008. godine taman prije nego ga je zadesila financijska kriza, nominalna vrijednost kreditiranja iznosila 100% globalnog BDP-a.

U objavi također stoji da kriptovalute ne predstavljaju prijetnju ovim sektorima još i zbog činjenice da one nisu zamjena za valute koje smo naučeni koristiti prilikom obavljanja trgovine zbog svojih ograničenja u primjeni u realnoj ekonomiji.

“Svjesni smo toga da kripto tržište poteže mnoga neriješena pitanja od zaštite potrošača i samih investitora do toga da se trebaju regulirati nedopuštene aktivnosti za pranje novaca i financiranje terorizama, no s druge strane tehnologija na kojoj se temelji ima potencijal za poboljšanje učinkovitosti cijelog financijskog sustava i gospodarstva u cjelini.

Možemo vidjeti da je FSB svojom objavom pokazo da ne treba žustro napadati kripto tržište, već se treba suočiti s njime jer je ono već tu, stoga se njegova blockchain tehnologija može usvojiti, a što se tiče kriptovaluta, one za sada imaju majušan udio na svjetskom tržištu i svi ćemo se složiti da su regulacije potrebne, ali ih ne treba njima uništavati.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

1 Comment

  1. Pingback: Kriptovalute ne predstavljaju rizik financijskom sektoru niti globalnoj ekonomiji! - Crypto Telegraf

Leave A Reply

X