Litva od kripto-kompanija zahtijeva identifikaciju korisnika

0

Litva priprema nova pravila za upravljanje transakcijama kriptovaluta te od poslovnih subjekata zahtijeva da dokažu identitet klijenata, piše lokalni medij Delfi.

Kao dio svojih obaveza da nametne propise Europske Unije o sprječavanju pranja novca, ministarstvo financija Litve nastojat će u potpunosti formalizirati operacije razmjena kriptovaluta.

Parlament je ovaj potez odobrio na sjednici prošli tjedan, a vremenski okvir za implementaciju istoga trenutno je neizvjestan.

Kada pravila stupe na snagu, sve transakcije u vrijednosti od preko 1 000 eura, a koje uključuju kriptovalute – bilo da se radi o zamjeni za fiat novac i obrnuto ili iz jedne kriptovalute u drugu, bit će suočeni sa strogim zahtjevima.

Mjenjačnice i slične manje kompanije će morati prikupiti informacije o identitetu korisnika, dok će za transakcije veće od 15 000 eura morati obavijestiti Litvansku službu za istragu financijskog kriminala.

Nešto drugačija pravila primjenjivat će se na davatelje usluga tokena, tj. ICO projekte za koje će zahtjevi za identifikaciju biti primjenjivani kada prodaja prijeđe 3 000 eura.

Litva trenutno formalno ne regulira kripto sferu

Promjene dolaze u trenutku kada se pravosuđa diljem svijeta pripremaju za provođenje kontroverznih preporuka Međuvladine organizacije za borbu protiv pranja novca (FATF).

Smjernice oko kojih su se složile sve zemlje G20, bit će objavljene 21. lipnja i nameću slične zahtjeve za identifikaciju kripto transakcija.

Glasnogovornica FATF-a, Alexandra Wijmenga-Daniel, izjavila je da zemlje sudionice trebaju nadzirati sektor digitalne imovine, a nova pravila primjenjivat će se na široku paletu kompanija koje se bave kriptovalutama i tokenima, uključujući kripto-razmjene i kripto-hedge fondove.

FATF je razvio niz preporuka prepoznatih kao međunarodni standard za borbu protiv pranja novca i financiranja nezakonitih aktivnosti. Prema pisanju Bloomberga, ove preporuke koristi oko 200 zemalja diljem svijeta, uključujući Sjedinjene Države.

Očekuje se da će pravila FATF-a zahtijevati od kompanija poput Coinbasea i Fidelity Investmentsa, prikupljanje podataka o svim klijentima koji pokreću transakcije u vrijednosti od preko 1 000 dolara ili 1 000 eura.

Od njih će se također tražiti da dostave podatke o primateljima sredstava i te podatke podijele s davateljem usluga primatelja, zajedno s podacima o svakoj transakciji, tvrdi Bloomberg.

Nadolazeća pravila bit će podložna tumačenju različitih nacionalnih regulatora, a što će se sve implementirati i zaživjeti, pokazat će vrijeme.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X