Mapa širenja posljedica FTX kolapsa – koje su kompanije zahvaćene

0

Kolaps kripto burze FTX ostat će zapisan kao jedan od najmračnijih trenutaka u povijesti kriptovaluta. Tvrtka je imala ozbiljne probleme s likvidnošću u studenom i nije mogla udovoljiti zahtjevima svojih klijenata za isplatu.

Binance najveća svjetska kripto burza bila je spremna akvizirati FTX, ali je nakon revizije odustala od ovoga. FTX nije mogao pronaći rješenje i podnio je zahtjev za zaštitu od bankrota po Poglavlju 11, dok je izvršni direktor Sam Bankman-Fried dao ostavku na svoju poziciju.

To je uzburkalo cijelo tržište kriptovaluta. Cijene većine digitalnih sredstava pale su, a Bitcoin je pao ispod 16.000 dolara u jednom trenutku.

Posljedice FTX kolapsa se i dalje šire

Liquid Global – japanska kripto platforma u vlasništvu FTX-a – zaustavila je povlačenja sredstava korisnika nedugo nakon što je njena matična tvrtka podnijela zahtjev za stečaj. Prvotno je LG postao žrtva hakera prošle godine i izgubio digitalne valute u vrijednosti od preko 90 milijuna dolara. Tada je FTX osigurao financiranje duga od 120 milijuna dolara kako bi Liquid Global mogao nastaviti sa svojim poslovanjem.

Platforma za kripto pozajmljivanje Genesis Global Capital također je pauzirala povlačenja, objašnjavajući da je velik broj klijenata počeo iznositi svoju imovinu iz entiteta. “Abnormalni zahtjev” je ukazivao na to da su se kupci bojali da bi njihova investicija mogla trpjeti ako ostane u rukama centralizirane organizacije.

Multicoin Capital – tvrtka za ulaganja u kriptovalute – također je bila pogođena. Upravljački partneri Kyle Samani i Tushar Jain priznali su da su pohranili “previše imovine na FTX-u”, stavljajući previše povjerenja u svoju vezu sa SBF-om. Tvrtka je pobudila nadu da bi mogla povratiti dio svojih sredstava, ali je shvatila da bi to mogao biti izazovan zadatak budući da je većina njih zaključana u stečajnom postupku.

BlockFi – platforma za pozajmljivanje kriptovaluta koja se nosi sa značajnim problemima tijekom 2022. Također se “predala” nakon najnovijih događaja. FTX je prethodno tvrtki dao zajam od 400 milijuna dolara i ponudio da je preuzme za 240 milijuna dolara. Nakon posljednjih događaja, BlockFi nije uspio nastaviti redovno poslovanje te je također podnio zahtjev za stečaj.

Popis se nastavlja

Singapurski državni holding u vlasništvu lokalne vlade – Temasek – uložio je 210 milijuna dolara u FTX International i 65 milijuna dolara u FTX US. Izvijestio je da se ulaganje praktički smanjilo na nulu nakon propadanja burze.

Unatoč tome, zamjenik premijera Singapura – Lawrence Wong – uvjeravao je da je FTX kriza imala “vrlo mali” utjecaj na lokalno gospodarstvo budući da većina velikih financijskih institucija još nije uskočila u sektor kriptovaluta.

Hedge fond Galois Capital otkrio je da je polovica njegovog kapitala zarobljena u problematičnoj burzi. Izvori procjenjuju da bi taj iznos mogao iznositi oko 100 milijuna dolara.

Paradigm – VC tvrtka usmjerena na kripto i Web3 – također je bila “šokirana” padom. Neka su izvješća nagovijestila da su investirali više od 270 milijuna dolara u FTX.

Najveća europska grupa za ulaganje i trgovanje digitalnom imovinom – CoinShares – otkrila je da je više od 30 milijuna dolara, ili oko 11% ukupne neto vrijednosti imovine, zapelo na FTX-u. Tvrtka Mikea Novogratza za kripto financijske usluge – Galaxy Digital – bila je izložena subjektu u vrijednosti većoj od 76 milijuna dolara.

Najveći svjetski upravitelj imovine – BlackRock – također je na listi. Izvršni direktor Larry Fink otkrio je da je njegova tvrtka uložila 24 milijuna dolara u FTX prije nego što je propao. Također je zanijekao komentiranje razloga iza štetnog događaja, rekavši da bi ljudi trebali biti svjesni činjenica prije nego što iznose bilo kakve spekulacije:

“Siguran sam da su obavili dubinsku analizu. Jesu li mogli biti zavedeni? Jesu li mogli učiniti druge stvari? Jesmo li mogli biti zavedeni? Naravno… ali dok ne budemo imali više činjenica, neću nagađati.”

Tiger Global Management – hedge fond na čelu s milijarderom Chaseom Colemanom – sudjelovao je mnogo puta u FTX-ovim prikupljanjima sredstava. Dok točan iznos gubitaka ostaje nepoznat, moglo bi se pretpostaviti da je Tiger Global podnio veliki udarac zbog kolapsa.

Kripto platforma Aurus Global suočila se s “kratkoročnim problemom likvidnosti” ranije ovog tjedna. Njegov institucionalni pokrovitelj kredita – M11 Credit – uvjerio je da su obje strane udružile snage kako bi ograničile rizike za klijente.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X