Merge: 5 zabluda o nadolazećoj nadogradnji Ethereuma

0

Uzbuđenje oko Ethereumove nadolazeće nadogradnje, The Merge, koja uključuje spajanje dva blockchaina — Mainnet Ethereuma i Beacon Chaina, potaknulo je razne glasine i zablude koje kruže kripto zajednicom.

Dugoočekivana nadogradnja Ethereuma, poznata kao Merge, mogla bi se dogoditi prije očekivanog datuma, točnije 15. ili 16. rujna.

Ovu je novost na Twitteru objavio Anthony Sassano, neovisni ethereum edukator, suosnivač istraživačke web stranice Ethereum EthHub i istaknuti član ethereum zajednice.

Prvotno se očekivalo da će se nadogradnja, kojom će se dovršiti prelazak ethereuma na mehanizam konsenzusa proof-of-stake, održati 19. rujna ili oko tog datuma.

Najznačajnija nadogradnja u povijesti Ethereuma, The Merge, doista označava kraj proof-of-work (PoW) za Ethereum blockchain. Međutim, postoji nekoliko zabluda vezanih za ovu nadogradnju.

Što možemo očekivati nakon Merge nadogradnje?

Zabluda 1: Ethereum naknade za plin smanjit će se nakon Merge nadogradnje

Zabluda da će Ethereumova nadolazeća nadogradnja smanjiti Ethereumove zloglasne naknade za plin (transakcijske naknade) jedna je od najvećih zabluda koje kruže među investitorima. Dok su smanjene naknade za plin na vrhu popisa želja svakog investitora, Merge je “samo” promjena mehanizma konsenzusa koji će prebaciti Ethereum blockchain s proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS).

Umjesto toga, smanjenje naknada za plin u Ethereumu zahtijevat će rad na proširenju mrežnog kapaciteta i propusnosti transakcija. Zajednica razvojnih programera trenutno radi na planovima usmjerenim na zbirne transakcije kako bi one bile što bile jeftinije.

Zabluda 2: Ethereum transakcije bit će brže nakon Merge nadogradnje

Za pretpostaviti je da Ethereum transakcije neće biti osjetno brže. Međutim, u ovoj glasini ima ponešto istine, budući da Beacon Chain omogućuje validatorima da objave blok svakih 12 sekundi, što na glavnoj mreži iznosi otprilike 13,3 sekunde.

Iako programeri Ethereuma vjeruju da će prelazak na PoS omogućiti povećanje proizvodnje blokova od 10%, kod korisnika će ovo blago poboljšanje proći nezapaženo.

Zabluda 3: Spajanje će rezultirati zastojem Ethereum blockchaina

U suprotnosti s pogrešnim predodžbama koje predviđaju pozitivne ishode za Ethereum, ova popularna zabluda sugerira da će planirana nadogradnja srušiti Ethereum blockchain.

Programeri ipak predviđaju da neće biti nikakvog zastoja, s obzirom na proces prelaska s PoW na PoS mehanizam.

Zabluda 4: Ulagači će moći povući uloženi ETH nakon nadogradnje

Staked ETH (stETH), kriptovaluta podržana 1:1 Etherom (ETH), trenutno leži zaključana na Beacon Chainu. Iako bi korisnici voljeli da mogu povući svoje stETH fondove, zajednica programera je potvrdila da nadogradnja ne olakšava ovu promjenu.

Povlačenje stETH fondova bit će dostupno tijekom sljedeće velike nadogradnje koja dolazi nakon Mergea, poznate kao Shanghai nadogradnja. Kao rezultat toga, imovina će ostati zaključana i nelikvidna najmanje 6-12 mjeseci nakon spajanja.

Zabluda 5: Validatori neće moći povući ETH nagrade sve do Shangai nadogradnje

Dok stETH ostaje blokiran za ulagače dok se isplate ne nastave nakon nadogradnje Shangai, validatori će imati neposredan pristup naknadama i maksimalnoj vrijednosti (MEV). Budući da naknada naknade neće biti novoizdani tokeni, ona će odmah biti dostupna validatoru.

Dijeleći svoje mišljenje o neiskorištenom potencijalu Ethereuma, suosnivač Polygona Mihailo Bjelić, rekao je za Cointelegraph da će zkEVM Rollups, novo rješenje za skaliranje za Ethereum, omogućiti protokolu pametnog ugovora da nadmaši Visu u smislu protoka transakcija.

Sandeep Nailwal, drugi suosnivač Polygona, smislio je rješenje kojim će se naknade za Ethereum smanjiti za 90% i povećati protok transakcija na 40-50 transakcija u sekundi.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X