Metaverse bi mogao generirati 5 bilijuna dolara do 2030.

0

Globalna konzultantska tvrtka McKinsey & Company predvidjela je da bi Metaverse mogao generirati do 5 bilijuna dolara do 2030. godine.

Uzimajući u obzir bezbrojne slučajeve upotrebe usmjerene na potrošače i poslovanje koje bi metaverzum mogao zadovoljiti, izvješće pod naslovom “Stvaranje vrijednosti u metaverzumu” ističe potencijal tehnologije da generira vrijednost do 5 bilijuna dolara do 2030. godine.

“Naš je rad započeo anketiranjem više od 3,400 potrošača i rukovoditelja o usvajanju metaverzuma, njegovom potencijalu i načinu na koji može promijeniti ponašanje. Također smo intervjuirali 13 viših čelnika i stručnjaka za metaverse”, opisano je detaljno u McKinsey izvješću. 

Kako bi metaverzum dosegnuo svoj puni potencijal, izvješće je istaknulo potrebu za četiri tehnološka pokretača — uređaji (proširena stvarnost/virtualna stvarnost, senzori, dodirni elementi i periferne jedinice), interoperabilnost i otvoreni standardi, mrežne platforme i razvojni alati. Međutim, uspjeh metaverzuma mjeri se većim fokusom na maksimiziranje ljudskog iskustva s ciljem pružanja pozitivnih iskustava potrošačima, krajnjim korisnicima i građanima.

Do danas su metaverse inicijative vezane za marketing, učenje i održavanje virtualnih sastanaka imale najvišu razinu usvajanja u raznim industrijama. No prema rezultatima ankete provedene među višim rukovoditeljima koju je McKinsey proveo u travnju 2022., većina inicijativa oko metaverzuma doživjela je nisku do srednju prihvaćenost.

“Metaverse je prevelik da bismo ga ignorirali”

Prema McKinseyju, do 2030. godine sasvim je vjerojatno da bi se više od 50% događaja uživo moglo održati u metaverzumu.

Osim toga, aktivnosti u metaverzumu mogle bi utjecati na više od 80% trgovine, navela je tvrtka te dodala da bi se većina učenja, razvoja i suradnji mogla dogoditi u metaverzumu.

metaverse
Utjecaj metaverzuma do 2030. Izvor: McKinsey & Company

“Očekujemo da će prosječni korisnik interneta do 2030. provesti do šest sati dnevno u iskustvima metaverzuma”, navodi McKinsey.

Više od 120 milijardi dolara već je pristiglo u metaverzum prostor 2022., što je više nego dvostruko od 57 milijuna dolara 2021., navodi se u izvješću.

“Iako se procjene uvelike razlikuju, predviđamo da bi metaverzum mogao generirati do 5 bilijuna dolara do 2030. godine. Naša procjena potencijalnog utjecaja metaverzuma do 2030. temelji se na pogledu odozdo prema gore na slučajeve korištenja potrošača i poduzeća, proizašlih iz rasprava i konzultacija s 20 internih i vanjskih stručnjaka. Ukratko, ova prognoza je naša najbolja procjena s obzirom na vrlo visoke razine tehničke, regulatorne i društvene nesigurnosti”, stoji u izvješću.

Metaverzum će “imati veliki utjecaj” na komercijalne i osobne živote ljudi. 

Sa svojim potencijalom generiranja vrijednosti do 5 bilijuna dolara do 2030., metaverzum je jednostavno prevelik da bi ga se zanemarilo.

U metaverzumu je već sada prisutno nekoliko velikih banaka i investicijskih kuća, uključujući JPMorgan, HSBC, Standard Chartered Banki Fidelity Investments.

Osim toga, istraživanje provedeno u travnju pokazalo je da će metaverzum biti najpopularnije mjesto za kriptovalute, pri čemu se 70% ispitanika slaže da će “napredak tehnologije kriptovaluta i blockchaina biti kritičan za oblikovanje budućnosti metaverzuma”.

Osim McKinseyja, postoje i druge procjene veličine metaverzuma pa tako Goldman Sachs vidi metaverzum kao priliku od 8 bilijuna dolara.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X