Microsoft će koristiti Ethereum blockchain

0

Operacijski sustav Windows i paket Office sustava uvijek je bili na vrhu ljestvice na svim platformama za softversko piratstvo. Stoga nije čudo što Microsoft, vlasnik oba proizvoda, radi na uspostavljanju mjera protiv piratstva. To će napraviti pomoću blockchain tehnologije.

U novom članku koji je objavio Microsoftov istraživački odjel, uz sudjelovanje istraživača s Alibabe i Sveučilišta Carnegie Mellon, softverski div proučavao je sustav poticaja temeljen na blockchainu kako bi pojačao kampanje protiv piratizacije.

Kako funkcionira Argus?

Kao što naslov istraživanja pokazuje, “Argus: Potpuno transparentan sustav poticaja za anti-piratske kampanje”, novi Microsoftov sustav oslanja se na aspekt transparentnosti blockchain tehnologije. Izgrađen na Ethereum blockchainu, Argus ima za cilj pružiti trustless poticajni mehanizam, štiteći podatke onih koji prijavljuju piratstvo.

“Mi to vidimo kao problem distribuiranog sustava”, navodi se u dokumentu, “U provedbi smo prevladali niz neizbježnih prepreka kako bismo osigurali sigurnost unatoč punoj transparentnosti.”

Argus omogućuje praćenje piratskog sadržaja do njegovog izvora s odgovarajućim algoritmom za vodene žigove koji je detaljno opisan u radu. Također nazvano “proof of leakage“, svako izvješće o leaked sadržaju uključuje postupak skrivanja informacija. Na ovaj način nitko osim “doušnika” ne može prijaviti istu kopiju s vodenim žigom, a da je zapravo ne posjeduje.

Sustav također ima zaštitne mjere za smanjenje poticaja kako bi spriječio doušnika da stalno prijavljuje isti leaked sadržaj pod različitim pseudonimima. 

“Uz sigurnost i praktičnost Argusa, nadamo se da će antipiratske kampanje u stvarnom svijetu biti doista učinkovite prelaskom na potpuno transparentan poticajni mehanizam”, navodi se u izvješću.

Detaljno opisujući pitanje mrežnih naknada na Ethereumu, u članku je objašnjeno da je tim optimizirao nekoliko kriptografskih operacija tako da su troškovi za izvješćivanje o piratstvu smanjeni na ekvivalentne troškove slanja oko 14 transakcija na javnoj Ethereum mreži, a inače bi to iznosili vrijednost tisuća transakcija. 

I ostale tehnološke kompanije koriste blockchain

Tehnološke tvrtke diljem svijeta postaju sve više zabrinute oko zaštite intelektualnog vlasništva i borbe protiv digitalnog piratstva. Tech Mahindra, IT podružnica indijskog konglomerata Mahindra Group, nedavno je pokrenula novu platformu za digitalne ugovore i prava temeljena na blockchainu na IBM-ovom protokolu Hyperledger Fabric za medijsku i zabavnu industriju.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X