Milijarderi se okreću kriptu pri strahu od inflacije

0

Poznati svjetski ulagači koji su do sada bili protiv kriptovaluta sve se više okreću Bitcoinu kao zaštiti od inflacije fiat valuta.

Jedan primjer je milijarder mađarskih korijena Thomas Peterffy koji je za Bloomberg rekao da bi za svakoga bilo razborito imati 2-3% portfelja u kripto imovini samo u slučaju da fiat “ode k vragu”. Peterffy navodno “vrijedi” 25 milijardi dolara.

Peterffyjeva tvrtka, Interactive Brokers Group Inc., je svojim klijentima ponudila trgovanje kriptovalutama sredinom 2020. nakon povećane potražnje za tom klasom imovine. Tvrtka trenutno nudi Bitcoin, Ethereum, Litecoin i Bitcoin Cash, ali će ovaj mjesec proširiti taj izbor za još 5-10 tokena.

Peterffy, koji i sam drži neotkrivenu količinu kriptovaluta, rekao je da je moguće da bi digitalna imovina mogla donijeti “izvanredne povrate” čak i ako postoji mogućnost da ode na nulu, rekao je za Bloomberg. “Mislim da Bitcoin može ići na nulu, a mislim da može ići i na milijun dolara”, dodao je prije nego što je izjavio: “Nemam pojma.”

Početkom prosinca, milijarder je predvidio da bi Bitcoin mogao porasti do 100.000 dolara prije nego što krene snažna korekcija na kripto tržištu.

Gotovina je najgora “investicija”?

Osnivač Bridgewater Associatesa Ray Dalio još je jedan poznati milijarder koji je prošle godine otkrio da njegov portfelj sadrži nešto Bitcoina i Ethereuma. Ovo otkriće došlo je samo nekoliko mjeseci nakon što je doveo u pitanje svojstva kriptovaluta kao zaliha vrijednosti.

Sada je promijenio taj stav i gleda na ulaganja u kripto imovinu kao na “alternativni novac” u svijetu u kojem je “gotovina smeće” s inflacijom koja narušava kupovnu moć. Krajem prosinca Dalio je komentirao da je impresioniran koliko je Bitcoin trajao, prije nego što je izjavio: “Gotovina, za koju većina investitora misli da je najsigurnija investicija, mislim da je najgora investicija.”

Milijarder i upravitelj hedge fonda Paul Tudor Jones također je kupio Bitcoin prošle godine, označivši taj potez kao zaštitu od inflacije.

Paketi poticaja izazvani pandemijom izazvali su gospodarska previranja diljem svijeta, a posljedice bi mogle trajati desetljećima. U Sjedinjenim Državama inflacija je na najvišoj razini u zadnjih 40 godina od 6,8%. To je rezultiralo porastom indeksa potrošačkih cijena (CPI) budući da se troškovi dnevne robe nastavljaju povećavati. Ali situacija je potencijalno još gora nego što se prikazuje u javnosti, globalni konsenzus u svijetu ekonomista je taj da CPI računica nije dobar prikaz stvarnog stanja inflacije. S obzirom na to, moguće je da je inflacija i duplo veća nego što se trenutno čini.

Milijarderi uočavaju znakove opasnosti od raspada fiat valuta i manipulacija središnjih banaka te se sve više okreću kripto imovini. U 2022. godini bi se u njihove redove moglo pridružiti još bogatih ulagača ako se trend nastavi.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X