Mišljenje Porezne uprave o PDV-u na bitcoin transakcije

8

07. svibnja Porezna uprava donijela je mišljenje o naplati PDV-a na transakcije virtualnim valutama kao što je bitcoin. Kao što smo ranije pisali, HNB bitcoin ne smatra sredstvom plaćanja u Hrvatskoj (“… bitcoin ne predstavlja novac, niti sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj niti stranu valutu odnosno strano sredstvo plaćanja”). HNB također navodi da “… stavovi europskih država u odnosu na status virtualnih valuta (bitcoin) međusobno razlikuju te da neke države bitcoin smatraju proizvodom, neke imovinom, a neke financijskim instrumentom.”.

U skladu s tim PU donijela je mišljenje da se bitcoin transakcije mogu osloboditi plaćanja PDV-a. No, PU je svjesna da je od švedskog Vrhovnog suda zatraženo očitovanje o poreznom tretmanu bitcoina te da će njihova odluka u konačnici imati utjecaja i na porezni tretman bitcoina u Republici Hrvatskoj. Detalji mišljenja dostupni su ovdje.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

8 Comments

  • Vidreven on

   Jesu, ali ovo je samo mišljenje koje se ne mora uzeti u obzir kod donošenja zakona koliko znam.

 1. Može li mi netko dati neke informacije kako ide postupak za prodaju bitcoina na bankomatu u Zagrebu.

  • Vidreven on

   Moraš imati novčanik na mobitelu s bitcoinima. Na BTM-u odabereš opciju da želiš prodati bitcoine. BTM će ti prikazati QR kod adrese na koju poslati BTC. Pošalješ iznos koji želiš i to je to. Mislim da će ti ga bankomat zaokružiti na 100 kn jer s manjim denominacijama ne radi.

Leave A Reply

X