MIT Technology Review: Kvantna računala su daleko od prijetnje kriptu

0

Teoriski fizičar i stručnjak za kvantne informacije Sankar Das Sarma tvrdi u MIT Technology Reviewu da su kvantna računala još jako daleko od razbijanja kriptografije temeljene na RSA.

RSA-kriptografija koristi algoritme, kodove i ključeve za sigurno šifriranje privatnih podataka bez uplitanja trećih strana ili zlonamjernih aktera kao što su hakeri. Primjer metodologije u kripto svijetu je stvaranje novog novčanika koji generira javnu adresu i privatni ključ.

Zaštita od kvantne tehnologije smatra se glavnim problemom u blockchain i kripto sektoru i široko se vjeruje da će moćna kvantna računala jednog dana postati dovoljno napredna da hakiraju trenutnu kriptografiju. To bi moglo rezultirati krađom milijarde dolara vrijedne digitalne imovine ili dovesti do potpunog zaustavljanja blockchain tehnologije. Postoje brojni projekti posvećeni razvoju kvantno-otporne kriptografije i blockchaina.

Sarma trenutno radi kao direktor Centra za teoriju kondenzirane materije Sveučilišta Maryland i iznio je svoja razmišljanja ranije ovog tjedna putem MIT Technology Reviewa.

Fizičar je rekao da ga je “uznemirila pompa u vezi s kvantnim računalstvom koju vidim ovih dana” i da mu se trenutno stanje tehnologije sviđa kao “ogromno znanstveno dostignuće”. Međutim, to nas “ne približava kvantnom računalu koje može riješiti problem do kojeg je svima stalo.”

“To je slično pokušaju izrade najboljih pametnih telefona današnjice koristeći vakuumske cijevi iz ranih 1900-ih.”

Razbijanje kriptografije trenutno je daleko izvan dosega trenutne kvantne računalne snage. Sarma je ukazao na “kubite” koji su kvantni objekti poput elektrona ili fotona koji omogućuju poboljšane sposobnosti kvantnog računala:

“Najnaprednija kvantna računala danas imaju desetke fizičkih kubita. Izgradnja kvantnog računala koje bi moglo razbiti RSA kodove iz takvih komponenti zahtijevalo bi mnogo milijuna ako ne i milijarde kubita.”

Iako je Sarma oklijevao da oglasi kriptografska alarmna zvona, primijetio je da će pravo kvantno računalo “imati danas nezamislive aplikacije”. To je na isti način na koji nitko nije mogao predvidjeti da će prvi tranzistor napravljen 1947. dovesti do prijenosnih računala i pametnih telefona ovog doba.

“Nadam se i vjerujem u kvantno računalstvo kao potencijalno disruptivnu tehnologiju, ali tvrdnja da će početi proizvoditi milijune dolara profita za stvarne tvrtke koje prodaju usluge ili proizvode u bliskoj budućnosti mi je vrlo zbunjujuće, ” rekao je.

Unatoč tome što je opasnost udaljena, brojne tvrtke već ulažu napore da ojačaju kvantnu sigurnost

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X