MMF: Mrežni učinci mogli bi značajno ubrzati usvajanje digitalnog novca

0

Međunarodni monetarni fond (MMF) tvrdi da bi mrežni učinci mogli značajno potaknuti masovno usvajanje novog digitalnog novca.

U novom izvještaju objavljenom 15. srpnja, MMF ima za cilj stvoriti konceptualni okvir za kategorizaciju novog digitalnog novca, kao što je Facebookova Libra i drugi stablecoini.

U svojoj analizi elektroničkog novca, MMF uključuje imovinu baziranu na blockchainu, ali se na nju ne ograničava te identificira šest faktora koji bi mogli dovesti do ubrzanog rasta za usluge plaćanja: praktičnost, sveprisutnost, komplementarnost, niski troškovi transakcije, povjerenje i mrežni efekti.

U izvještaju se navodi sljedeće:
“Slikovito rečeno, prvih pet razloga mogu biti iskra koja zapali vatru e-novca, a šesti je vjetar koji može proširiti plamen. Moć mrežnih učinaka za širenje usvajanja novih usluga ne bi se smjela podcjenjivati.”

Kako bi pojačali svoje tvrdnje, iz MMF-a daju primjer brzog prijelaza sa elektroničke pošte na SMS i sa SMS-a na platforme za razmjenu društvenih poruka poput WhatsAppa te napominju da se baza od 1,5 milijardi WhatsApp korisnika više može pripisati usmenim preporukama nego formalnim marketinškim strategijama.

MMF je kreirao i taksonomiju koja ukazuje na napredan sektor digitalnog novca, posebno usvajajući temeljni princip blockchaina, a to je decentralizacija, kao jedan od svojih osnovnih klasifikacijskih parametara.

“Stablo novca.” Taksonomija digitalnog novca. Izvor: MMF

MMF je dio svoje analize posvetio i pitanju digitalnih valuta središnje banke (CBDC) te predložio hibridni pristup koji će biti uspostavljen javno-privatnim partnerstvom.

Središnja banka imala bi ograničenu odgovornost u pogledu CBDC-a, nudeći usluge poravnanja i namire, uključujući i pristup svojim rezervama, pružateljima e-novca koji bi bili strogo regulirani.

Iz MMF-a zaključuju:
“Puno toga je u rukama središnjih bankara, regulatora i poduzetnika, ali jedno je sigurno: Inovacije i promjene vjerojatno će transformirati bankarstvo i novac kakav poznajemo.”

Izvršna direktorica MMF-a, Christine Lagarde, izjavila je da inovatori blockchaina vidno utječu na tradicionalni financijski svijet i da imaju jasan utjecaj na sadašnje igrače te da bi organizacija u budućnosti mogla predstaviti i svoju vlastitu digitalnu valutu. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X