MMF želi vidjeti veću regulaciju kriptovaluta

0

Ako se regulacija kriptovaluta bude odvijala sporo, postoji mogućnost da kriptovalute postanu veći rizik za potrošače i potencijalno za financijsku stabilnost. U tom slučaju, opcija zabrane kriptovaluta ne bi se smjela isključiti, izjavila je direktorica MMF-a, Kristalina Georgieva. Kao primjer je navela Indiju, koja je već razmatrala takvu mogućnost.

“Jako se zalažemo za regulaciju svijeta digitalnog novca”, rekla je Georgieva u intervjuu za Bloomberg i istaknula da je to glavni prioritet Odbora za financijsku stabilnost (FSB), MMF-a i Banke za međunarodna poravnanja.

MMF, Odbor za financijsku stabilnost (FSB) i Banka za međunarodna poravnanja (BIS) zagovaraju jaču regulaciju digitalne imovine. Međutim, ako se osigura veća predvidljivost i zaštita potrošača, takve mjere neće biti potrebne, ali još uvijek nismo na toj razini, dodaje Georgieva.

Prošli tjedan iz MMF-a su izjavili da se regulacija kriptovaluta ne bi trebala promatrati kao gušenje inovativnosti, već kao izgradnja povjerenja. Ako postoji veća predvidljivost i zaštita potrošača, takve mjere neće biti potrebne.

Kriptovalute nisu novac

Georgieva je također rekla da “još uvijek postoji velika zabuna” oko digitalnog novca i da je “prvi cilj MMF-a napraviti razliku između digitalnih valuta središnje banke koje podupire država i javno izdane kripto imovine i stablecoina”.

Prema njezinim riječima, stabilcoini koje podupire država imaju “pouzdanost” i “razumno dobar prostor za gospodarstvo”, dok je kripto imovina bez podloge “spekulativno ulaganje visokog rizika, a ne novac”.

Tijekom nedavnog sastanka G-20 u Indiji, ministri financija i guverneri središnjih banaka objavili su dokument koji preporučuje stvaranje globalnih standarda regulacije za industriju, uključujući i stablecoine.

Citirajući dokument, Georgieva je rekla da “kripto imovina ne može biti zakonsko sredstvo plaćanja jer nema definiciju novca”. MMF, FSB i BIS zajednički se pripremaju objaviti smjernice regulatornog okvira u drugoj polovici godine.

U izjavi o panel raspravi koja se održala tijekom sastanka, Ministarstvo financija Indije istaknulo je da “također postoji egzistencijalno pitanje je li kripto imovina doista optimalno rješenje za postojeće izazove u globalnim financijskim sustavima.”

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X