Moody‘s uvodi sustav bodovanja za stablecoine

0

Tvrtka za procjenu rizika Moody’s Corporation navodno razvija sustav bodovanja za stablecoine, s analizom do 20 stablecoina, izvijestio je Bloomberg.

Sustav, za koji se čini da je u ranim fazama razvoja, ocjenjivat će i ocjenjivati ​​kvalitetu potvrda rezervi stablecoina, iako se neće smatrati službenim kreditnim rejtingom. Općenito govoreći, treće strane potvrđuju da su tvrdnje tvrtke točne te da su stablecoini podržani njihovim rezervama u omjeru 1:1.

Stablecoin je vrsta kriptovalute čija je vrijednost obično vezana za fiat valutu, kao što je američki dolar ili neki drugi financijski instrument poput zlata. Koncept je razvijen kako bi ponudio alternativu volatilnosti drugih kriptovaluta vezivanjem vrijednosti stablecoina za drugu imovinu. To, međutim, ne znači da su stabilcoini bez rizika.

Primjerice, Tether, najveći izdavatelj stablecoina, nagodio se s uredom državnog odvjetnika New Yorka 2021., nakon što je navodno lažno prikazao iznos fiat kolaterala koji podupire njegov USDT stablecoin. Osim plaćanja 18,5 milijuna dolara odštete državi New York, tvrtka je bila dužna podnositi periodične objave svojih rezervi.

Kvaliteta rezervi stablecoina

Nakon kolapsa terraUSD-a 2022. godine, pažnja financijskih regulatora ponovno je usmjerena na kvalitetu rezervi stablecoina.

MMF ističe važnost kvalitetne i tekuće rezerve u stablecoinima te navodi da one imaju potencijal postati stabilan izvor vrijednosti.

Financijski regulatori u SAD-u upozoravaju na opasnost od nereguliranih stablecoina, dok MMF savjetuje da izdavatelji stablecoina podliježu strogim bonitetnim zahtjevima. Vršitelj dužnosti predsjednika Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), Martin Gruenberg, savjetovao je da izdavatelji stablecoina trebaju podlijegati strogim regulatornim mjerama.

Nedavno je Tether otkrio planove za prestanak posuđivanja sredstava iz svojih rezervi zbog glasina o svojim osiguranim zajmovima. Tvrtka je ponovila da su njezini zajmovi prekomjerno kolateralizirani “iznimno likvidnom imovinom”, ali je odlučila prekinuti uslugu tijekom 2023. godine.

Tether je navodno obradio 18,2 bilijuna dolara u transakcijama 2022. godine, što je više nego tradicionalni procesori plaćanja poput Vise i Mastercarda.

Moody’s osigurava kreditne ocjene za poduzeća kojima se javno trguje, pružajući analize kreditnog rizika putem svojih stopa. Agencija je 19. siječnja objavila bilješku o Coinbaseu u kojoj se govori o smanjenom nadređenom dugu kripto burze, što ukazuje na sposobnost tvrtke da ispuni svoje financijske obveze.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X