Može li blockchain pomoći u borbi protiv klimatskih promjena

0

Transparentnost i sljedivost blockchain tehnologije mogu pomoći u održivosti i smanjiti emisije ugljičnih plinova.

Porastom temperatura, topljenjem ledenjaka te sve češćim i intenzivnijim ekstremnim vremenskim neprilikama, učinci klimatskih promjena su sve izraženiji. U zadnjih nekoliko godina potreba za sprječavanjem klimatskih promjena sve je hitnija pa se tako istražuju brojne tehnologije i metode koje bi mogle pomoći.

Jedna od tih mogućnosti je blockchain, tehnologija koja ima potencijal biti vrlo učinkovita u borbi protiv klimatskih promjena. Evo nekoliko načina na koje blockchain može pomoći.

Stvaranje i upravljanje ugljičnim kreditima

Stvaranje i upravljanje ugljičnim kreditima jedan je od načina na koji blockchain tehnologija može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Dozvola kojom se može trgovati naziva se “ugljični kredit” i dopušta holderu da ispusti određenu količinu stakleničkih plinova, poput ugljičnog dioksida. Kako bi smanjile svoje emisije, tvrtke i organizacije mogu kupiti ugljične kredite i njima trgovati na tržištu.

Upotrebom blockchaina upravljanje ugljičnim kreditima može postati transparentnije i učinkovitije. Sve transakcije karbonskih kredita mogu se pratiti u stvarnom vremenu i dokumentirati pomoću decentralizirane knjige. Time se mogu izbjeći prijevare i osigurati njihovo namjensko korištenje.

Promicanje obnovljivih izvora energije

Uspostavom decentralizirane energetske infrastrukture, blockchain tehnologija također može potaknuti usvajanje obnovljivih izvora energije.

Bez pomoći centralizirane organizacije ili komunalnog poduzeća, ljudi i tvrtke mogu kupovati i prodavati obnovljivu energiju izravno jedni drugima koristeći decentraliziranu energetsku mrežu. To može podržati usvajanje obnovljivih izvora energije, kao što su solarna energija i energija vjetra te smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima.

Upravljanje lancem opskrbe

Upravljanje lancem opskrbe još je jedno područje u kojem se blockchain tehnologija koristi za rješavanje klimatskih promjena.

Tvrtke mogu pronaći prilike za smanjenje svog ugljičnog otiska i donošenja održivijih odluka korištenjem blockchaina za praćenje ugljičnog otiska proizvoda i materijala u cijelom opskrbnom lancu. Promicanjem održive proizvodnje i prakse potrošnje, emisije stakleničkih plinova mogu se značajno smanjiti.

Praćenje i izvještavanje o emisijama ugljika

Praćenje i izvještavanje o emisijama ugljičnog dioksida raznih poduzeća, vozila i strukture, također se može obaviti korištenjem blockchain tehnologije.

Vlade i organizacije mogu preciznije mjeriti i izvještavati o svojim emisijama te pratiti napredak prema svojim ciljevima smanjenja emisija korištenjem decentralizirane knjige za praćenje emisija.

Izazovi u implementaciji blockchaina za smanjenje emisija ugljika

Zahtjev za standardizacijom, skalabilnost i kompatibilnost samo su neke od prepreka u implementaciji blockchaina kao rješenja u borbi protiv klimatskih promjena.

Mnoge blockchain mreže trenutno imaju vrlo skroman kapacitet i mogu obraditi samo mali broj transakcija. Također postoje problemi s korištenjem energije blockchain tehnologije i potrošnjom iste za blockchain transakcije.

Stvaranje održive budućnosti

Iako je blockchain tehnologija još uvijek u povojima u smislu usvajanja i razvoja, njezina moguća upotreba u zaustavljanju klimatskih promjena vrlo je obećavajuća. Blockchain može ubrzati prijelaz na ekonomiju s niskom razinom ugljika povećanjem transparentnosti, učinkovitosti i odgovornosti u reguliranju emisija ugljika te poticanjem održivih praksi.

Ipak, kako bi blockchain bio uspješan u rješavanju klimatskih promjena, postoje i poteškoće i ograničenja koja se moraju prevladati. U konačnici će biti potrebna kombinacija tehnologija i rješenja za rješavanje složenog i hitnog izazova klimatskih promjena.

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X