Može li Tether biti katalizator trenutnog kripto stanja?

0

Tržište kriptovaluta pokazalo je da nije imuno na šire ekonomske probleme. Kriptovalute s visokim kapitalom, uključujući Bitcoin i Ethereum, posljednjih tjedana imaju opadajući trend.

No, šire gospodarstvo i inflatorni pritisci daleko su od jedinih čimbenika koji trenutno utječu na kriptovalute. Kolaps Terra Stablecoina (UST) izazvao je valove panike na tržištu.

Ali UST je samo jedan od mnogih stablecoina. Daleko najveći je Tether ili USDT. Trenutno je na trećem mjestu po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, odmah iza Bitcoina i Ethereuma.

Prema Coingecko, ukupna tržišna kapitalizacija USDT-a pala je s oko 83 milijarde dolara 11. svibnja na manje od 75 milijardi dolara od svibnja ove godine. Ovaj pad je navodno posljedica niza otkupa, koji su otkupljeni za punu vrijednost od jednog američkog dolara.

Tether Operations Limited, tvrtka koja stoji iza USDT-a, nastojala je uvjeriti ulagače zabrinute zbog mogućnosti još jedne nestabilnosti (depegging) i trenutka u kojem svi dolaze u banku i traže svoj novac (tzv. bank run), što se dogodilo s UST-om samo tjedan ranije. Tvrtka je na svojoj web stranici navela da je od 11. svibnja Tether uspješno obradio 7 milijardi USDT otkupa za provjerene pojedince. Svaki podneseni zahtjev za otkup je u cijelosti izvršen.

Tether se suočio s kritikama zbog nedostatka transparentnosti o tome što su točno njegove rezerve i koliko zapravo vrijede. Nedavni otkupi Tethera poslužili su kao svojevrsni stres test. Unatoč nekim fluktuacijama tijekom vrhunca trgovanja prošlog tjedna, vezanje za vrijednost jednog američkog dolara u vrijednosti 1:1, i dalje je tu.

Trebamo li biti zabrinuti za USDT?

Važno je napomenuti da se USDT i UST fundamentalno razlikuju jedan od drugog. UST se oslanjao na algoritme da održi svoju vezu, povezujući ga s drugim tokenom zvanim Luna.

Tijekom kraha, vrijednost Lune otišla je s preko 80 dolara na ništa, što znači da se peg, odnosno vezanost za dolar, nije mogla održati. S druge strane, USDT je ​​navodno podržan fijatom i drugim rezervama.

Unatoč tome što Tether za sada održava svoju vrijednost, ostaju pitanja o njegovoj razini transparentnosti. Prošle godine kompanija je platila kaznu od 18,5 milijuna dolara uredu glavnog tužitelja New Yorka.

“Bitfinex i Tether su nepromišljeno i nezakonito prikrili ogromne financijske gubitke kako bi održali svoj plan i zaštitili svoje krajnje rezultate”, istaknula je Letitia James iz ureda glavnog državnog odvjetnika New Yorka.

Za sada se čini da Tether može izdržati ove fluktuacije i zadržati svoju fiksaciju od jednog dolara, ali ako Tether propadne, kriptovaluta bi se suočila s apokalipsom kakvu nikada prije nije vidjela. Kao i uvijek, trgujte pažljivo i budite svjesni rizika!

Tether je jedina kriptovaluta zasnovana na blockchainu koja ima pokriće za sve svoje tokene u drugoj valuti poput dolara, eura ili japanskog jena. Tether tokeni, izvorni tokeni Tether mreže, trguju se pod USDT simbolom.

Tether pripada vrsti kriptovaluta zvanoj stablecoin, što znači da bi trebala biti stabilnija od ostalih kriptovaluta. Cilj Tethera je održati stabilnost, za razliku od drugih popularnih kriptovaluta poput Bitcoina i Ethereuma koje karakterizira visoka volatilnost u cijenama.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X