Mreže Solane i Arbitruma “pale” na sat vremena

0

Rastući rival Ethereuma, Solana, izgubila je 15% svoje vrijednosti nakon što je njen blockchain prestao raditi na neko vrijeme tijekom jučerašnjeg dana.

U ponedjeljak 14. rujna, Twitter račun Solana Status objavio je da je Solanin beta mainnet patio od nestabilnosti koja je trajala oko 45 minuta. Šest sati nakon objave incidenta, Solana Status objasnio je da je veliko povećanje transakcijskog opterećenja na čak 400.000 transakcija u sekundi preopteretilo mrežu te uzrokovalo da se Solanin blockchain počne forkati.

Budući da Solanini inženjeri nisu uspjeli stabilizirati mrežu, njezina je zajednica validatora odlučila koordinirati ponovno pokretanje mreže. Solanina zajednica trenutno priprema novo izdanje, a daljnje informacije se očekuju uskoro. Mreža nije radila više od 13 sati u komadu.

Izvor: Twitter

Incident je srušio povjerenje u Solanu, pa su cijene pale za 15% 12 sati nakon događaja. SOL token se već povukao sa svog ATH-a od 215 dolara. Trgovao je na razini od 175 dolara prije incidenta, u nakon vijesti su cijene brzo pale na 145 dolara. Trenutno se cijena SOL-a kreće malo ispod razine do 160 dolara po tokenu.

Solana nije jedina kriptovaluta visokog profila koja je imala probleme s mrežom 14. rujna. Ethereum layer 2 rollup, Arbitrum One, izvijestio je da je njezin sekvencer isključen na otprilike sat vremena.

Dok je Arbitrum One naglasio da korisnička sredstva “nikada nisu bila u opasnosti”, nove se transakcije u tom razdoblju nisu mogle podnijeti. Offchain Labs, tim koji radi na Arbitrum Oneu, također je naglasio da je njihova mreža još uvijek u beta fazi i upozorio da su “u ranim danima mogući daljnji prekidi rada“. Tim pripisuje vrijeme zastoja “grešci koja uzrokuje zaglavljivanje sekvencera” nakon što je vrlo velika količina transakcija poslana Arbitrum sekvenceru u kratkom vremenskom razdoblju. A ako to nije bilo dovoljno drame za jedan dan, nepoznati entitet također je neuspješno pokušao napasti Ethereum, a programer Marius Van Der Wijden obznanio je neuspjeli napad na Twitteru.

Izvor: Twitter

Prema programerima, samo je mali broj nodeova Nethermind prevaren da pređu na nevažeći blockchain, a svi drugi klijenti su “odbacili dugački bočni lanac kao nevažeći”. Svi zahvaćeni nodeovi od tada su se reorganizirali natrag u ispravan blockchain.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X