Na prodaju stavljeni podaci korisnika PI Networka

0

Pi Network, aplikacija za mobilni “mining” nativne kriptovalute platforme, možda je povezana s curenjem osobnih podataka veličine 17 GB, izvijestila je u ponedjeljak vijetnamska medijska kuća.

Nepoznati haker je ove podatke objavio na hakerskom okupljalištu “RaidForums”. Osobni podaci očito su preuzeti iz KYC (Upoznaj svog kupca) riznice korisnika Pi Networka. Osobne iskaznice oko 10.000 vijetnamskih građana stavljene su na prodaju, zajedno s povezanim kućnim adresama, brojevima telefona i adresama e-pošte. Prodavatelj je na podatke stavio cijenu od 9.000 američkih dolara, a plaćanje prihvaća u Bitcoinu ili Litecoinu.

Izvor: VNExpress

Phien Vo, moderator vijetnamskog kanala za grupni chat Pi Networka, rekao je za VnExpress da provjeru KYC-a vrši treća strana, dodajući da vijetnamske osobne iskaznice poput dotičnih nisu kompatibilne s aplikacijom. Međutim, Vo je rekao da je starija verzija aplikacije u jednom trenutku bila kompatibilna s karticama.

“Da bi izvršili KYC provjeru na mreži Pietnam, Vijetnamci bi trebali koristiti svoje putovnice. Samo su neki korisnici koji su koristili ranije verzije Pi mogli izvršiti KYC provjeru koristeći svoje vozačke dozvole, ali zasad sustav još ne prihvaća vijetnamske osobne iskaznice ”, rekao je Vo.

Odjel za kibernetsku sigurnost vijetnamskog Ministarstva javne sigurnosti od tada je pokrenuo istragu o tom pitanju.

Neovisnu istragu o vrijednosti tvrtke Pi Network nedavno je proveo Cem Dilmegani, tehnološki poduzetnik i osnivač AIMultiplea. Objavljena tjednima prije nedavnog curenja podataka, istraga je pokazala da Pi Network ima obilježja multilevel marketinške sheme ili affiliate marketinškog programa.

Aplikacija Pi navodno zahtijeva od korisnika da se svakodnevno prijavljuju i kliknu gumb kako bi primili svoje PI tokene. U aplikaciji se ne koristi algoritam konsenzusa kao na stvarnom blockchainu, poput Proof-of-worka ili Proof-of-stakea, a korisnici mogu povećati stopu rudarstva dovođenjem drugih ljudi. PI token još se ne trguje na burzama i nema tržišnu vrijednost u dolarima (pokazanu od strane reputabilne burze ili agregatora).

Mnogi sumnjaju da aplikacija prodaje podatke kako bi ostvarila prihod od oglašavanja čim korisnik započinje s njezinim korištenjem. S obzirom na to da se oglasni prostor može prodavati za veću vrijednost s uključenim osobnim korisničkim podacima, mnogi su nagađali da je aplikacija dizajnirana samo za to da izvlači osobne podatke svojih korisnika. 

Glasnogovornik PI Networka je upitan za komentar od strane Cointelegraph portala, ali do sada odgovor nije zaprimljen.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X