Najvažnije metrike za pratiti pri procjeni cijene Ethereuma

0

Cijena Ethereuma je imala pomalo razočaravajući prošli tjedan nakon što njegova cijena nije uspjela zadržati razinu od 600 dolara, ali sentiment trgovaca prema drugoj najvećoj kriptovaluti je i dalje pozitivan. Vrijedi spomenuti da je cijena Ethera i dalje 45% viša nego što je bila prethodnog mjeseca.

Da bismo razumjeli odražava li nedavna korekcija privremenu konsolidaciju ili učinkovitu resistance razinu uzrokovanu nedostatkom adopcije, moramo gledati mjerne podatke koji odražavaju upotrebu Ethereum mreže.

Analiziranje broja transakcija i vrijednost prenesenih sredstava

Izvor: DigitalAssetsData

Gornji grafikon pokazuje koliko je jak bio rast transakcija krajem studenoga kada je cijena Ethera prešla 600 dolara. Kako nije došlo do značajnijeg pada ovog pokazatelja, to signalizira da je trenutna razina cijena od 585 dolara u skladu s blockchain aktivnošću.

Povećala su se povlačenja sredstava s kripto burzi

Povećanje povlačenja s burzi može biti uzrokovano iz više razloga, uključujući uzimanje profita, yield farming i kupce koji šalju tokene u cold storage (kao dugoročnu investiciju). Međutim, stalan pritok neto depozita ukazuje na spremnost za prodaju u kratkom roku.

Snažni neto odljev s burzi pokrenut u kolovozu trajao je tri mjeseca i rezultirao izvlačenjem 4,3 milijuna Ethera s burzi. Bez obzira na razlog povlačenja, pokret je prestao sredinom studenoga, a to je bio pokazatelj da je prisutna kratkoročna spremnost ulagača da smanje svoje pozicije jer je ETH premašio 420 dolara.

5. prosinca, kad je Ether počeo pokazivati ​​znakove slabosti, depoziti na burzama postajali su rjeđi. Tako je tijekom proteklog tjedna povlačenje premašilo depozite za 32.000 Ethera. Ova metrika potvrđuje tezu o nespremnosti trgovaca da prodaju po trenutnim razinama cijena.

Futures premija normalizirala se nakon dostizanja vrhunca

Profesionalni trgovci imaju tendenciju dominirati futuresima s određenim datumima isteka. Stoga, mjereći kolike su premije na futurese u odnosu na redovno spot tržište, možemo vidjeti je li tržište bullish ili bearish.

Tromjesečni futuresi obično bi trebali trgovati s premijom od 1,5% ili većom u odnosu na redovne cijene na kripto burzama. Kada ovaj indikator nestane ili postane negativan, to je alarmantna situacija. Takva situacija, poznata i kao nazadovanje, ukazuje na to da se tržište okreće bearish trendu.

Izvor: DigitalAssetsData

Gornji grafikon pokazuje da je pokazatelj nakratko dodirnuo 4,5% 1. prosinca, ali je kasnije prilagođen na 2,5% dok se Ether stabilizirao blizu support razine od 550 dolara. Bez obzira na pad, zadržao se iznad minimalnog praga od 1,5%, što ukazuje na optimizam profesionalnih trgovaca. To pokazuje da, unatoč nedavnoj slabosti cijena, profesionalni trgovci ostaju sigurni u Etherov bullish potencijal.

Spot volumen na kripto burzama

Uz praćenje terminskih ugovora, profitabilni trgovci prate i volumen na spot tržištu. Razbijanje resistance razine s malim volumenom nekako je intrigantno, jer tipično male količine ukazuju na nedostatak samopouzdanja. Stoga bi značajne promjene cijena trebale biti popraćene snažnim volumenom trgovanja.

Izvor: Coinalyze

Iako su nedavne količine ispodprosječne, trgovci bi se trebali sjetiti da se Ether suočio s teškom bitkom dok je testirao razinu od 600 dolara. Stoga se očekivala određena stagnacija na manjem volumenu. Kada dođe do dodatnog povećanja volumena, očekuje se da će trgovci biti iznimno bullish.

Omjer put / call opcija

Mjereći prolazi li više aktivnosti kroz call (buy) opcije ili put (sell) opcije, može se procijeniti cjelokupno tržišno raspoloženje. Općenito govoreći, call opcije se koriste za bullish strategije, dok put opcije za bearish.

Omjer put i call od 0,70 ukazuje na to da otvorene kamate za put opcije zaostaju za call opcijama za 30% i stoga su je tržište bullish. Suprotno tome, pokazatelj 1,20 favorizira put opcije za 20%, što se može smatrati bearish segmentom. 

Kako se cijena Ethera približava 600 dolara, ulagači obično traže zaštitu od pada, pa povećavaju broj call opcija. S obzirom na to, indikator je nastavio rasti tijekom posljednjih nekoliko dana, približavajući se svojoj najvišoj razini u 30 dana od 0,95.

Uzimajući u obzir da je trenutna cijena Ethera porasla za 45% u odnosu na prije mjesec dana i da su investitori kupovali neutralnije-bearish opcije, trenutni scenarij s Etherom nije toliko zabrinjavajući.

Zaključak

Investitori nisu pretjerano uzbuđeni, ali ni bearish. Sve u svemu, svaki od pet gore spomenutih pokazatelja održava se stabilno u rasponu od neutralnog do bullish, posebno s obzirom na nedavno testiranu cijenu ispod 540 dolara. Dok se cijena Ethera bori za povratak iznad 600 dolara, ulagači mogu početi pretpostavljati izglede za kratkoročno kretanje cijene. Trenutno ne postoji indikator koji je u kritičnom stanju (bullish ili bearish). Stoga se nedavna negativna kolebanja cijena ne bi trebala smatrati preokretom pozitivnog trenda

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X