Najveći europski muzej moderne umjetnosti počinje prikazivati NFT-ove

0

NFT-ovi dolaze u epicentar pariškog svijeta umjetnosti.

Nova izložba koja cilja na spoj umjetnosti i blockchaina bit će otvorena već ovog proljeća u Centru Pompidou, domu prve zbirke moderne umjetnosti u Europi i vodećem muzeju suvremene umjetnosti u Parizu.

Izložba će sadržavati NFT-ove više od 16 digitalnih umjetnika iz cijelog svijeta, uključujući popularne kolekcionarske predmete, kao što su CryptoPunk #110 i Autoglyph #25, oba donirana Centru Pompidou.

Cryptopunks i dalje najpopularniji NFT-ovi

CryptoPunks, NFT-ovi na Ethereum blockchainu, jedna su od najdominantnijih i najpopularnijih NFT kolekcija slika. U opticaju je 10 000 CryptoPunkova, od kojih se najjeftiniji može kupiti za 63 ETH ili otprilike 95 000 dolara (prema podacima dostupnim na CoinGecku). CryptoPunks se prodaje za milijune dolara po komadu, čak i tijekom trenutnog medvjeđeg tržišta.

Autoglifi su puno rjeđi. Projekt generativne umjetnosti temeljen na Ethereumu iz Larva Labsa, izvornog tvorca CryptoPunksa, ukupno sadrži samo 512 NFT-ova. Trenutna donja cijena (ili cijena najjeftinijeg navedenog NFT-a) za taj projekt je nevjerojatnih 249 ETH ili nešto više od 377 000 USD.

Ovo će biti prvi put da je Centar Pompidou prihvatio NFT-ove u svoju zbirku, u kojoj se nalaze remek-djela revolucionarnih umjetnika kao što su Vassily Kandinsky, Marc Chagall, Henri Matisse i Frida Kahlo, između ostalih. Centar Pompidou je najveći muzej moderne umjetnosti u Europi.

Xavier Rey, ravnatelj Francuskog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, istaknuo je da Centar Pompidou “slijedi svoj interes za digitalnu umjetnost povezanu s blockchainom.”

“Web3 je inovativno područje koje su umjetnici sada iskoristili kako bi stvorili originalna i odvažna djela, a ova kolekcija ponovno potvrđuje našu podršku umjetnicima u osvajanju novih sredstava izražavanja, što je temelj moderne umjetnosti”, rekao je Rey.

Tvorac NFT-a Yuga Labs, koji posjeduje intelektualno vlasništvo (IP) CryptoPunksa od ožujka 2022., rekao je da je inicijativa dio naslijeđenog projekta koji donira Punks vodećim umjetničkim institucijama diljem svijeta. Tvrtka je već donirala CryptoPunk #305 Institutu za suvremenu umjetnost u Miamiju.

“Vidjeti CryptoPunk #110 izložen u Centru Pompidou, vjerojatno najprestižnijem muzeju suvremene umjetnosti na svijetu, sjajan je trenutak za Web3 i NFT ekosustav i čast nam je pomoći u pokretanju ovog kulturnog razgovora,” naglasio je suosnivač Yuga Labsa Greg Solano.

NFT-ovi su digitalna imovina koja predstavlja objekte iz stvarnog svijeta poput umjetnosti, glazbe, predmeta u igri i videozapisa. Na temelju tehnologije distribuirane knjige, NFT-ovi mogu poslužiti kao metoda autentifikacije za kupce jedinstvenih predmeta, dokazujući aspekte poput vlasništva.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X