Najviša tržišna dominacija Bitcoina u zadnjih nekoliko mjeseci

0

Bitcoin opet preuzima tržišni udio od altcoina nakon što je prošlog tjedna njegova tržišna kapitalizacija dosegnula najviši nivo od studenog 2021.

Podaci iz CoinMarketCapa otkrivaju da je Bitcoin nakratko činio preko 42% ukupne kripto tržišne kapitalizacije krajem siječnja. Iako se trenutno opet njegova dominacija spustila na oko 41.3%.

Bitcoin vraća tržišnu dominaciju? 

Nakon što je u studenom pao sa svog ATH-a, trenutni oporavak od korekcije omogućio je Bitcoinu da povrati dio izgubljene dominacije u odnosu na altcoine.

Pozornost je već neko vrijeme bila usmjerena na glavne altcoine kao što su Ether, Solana i drugi. S obzirom na to da se situacija naizgled mijenja, snaga se vraća u Bitcoin , koji je uspio sačuvati 40% dominacije u drugoj polovici prošlog mjeseca.

Tržišna kapitalizacija daleko je od savršene mjere tržišne snage, jer suprotstavlja dugogodišnje tokene onima s kratkom poviješću i ne uzima u obzir obavljeni posao ili vrijednost iza tržišne kapitalizacije određene kriptovalute.

Za razliku od standardne tržišne kapitalizacije, ostvarena kapitalizacija ostala je manje-više konstantna od ATH-a u studenom, a trenutno iznosi 453 milijarde dolara, potvrđuju podaci tvrtke za blockchain analitiku Messari. Analitičari smatraju da je ovakva ostvarena kapitalizacija bullish znak. 

Ethereum odgovoran za 99% naknada za transakcije

Što se tiče ostvarene kapitalizacije, metrika za Ethereum doživjela je izraženiju korekciju od Q4 prošle godine. Uz kontroverze oko kašnjenja ETH 2.0 te rekordno visokih naknada za transakcije, mnogi sudionici kripto zajednice sve više sumnjaju da će se flippening dogoditi.

“Ethereum nije namjenska mreža za pohranu i namirenje vrijednosti, Bitcoin jest”, napisao je analitičar Dylan LeClair u utorak o pitanju naknada.

Podaci tvrtke Glassnode za on-chain analitiku pokazali su vrijednost koja se može prenijeti na Ethereum blockchainu za 1 dolar naknade u odnosu na Bitcoin. Daljnje brojke dodaju da Bitcoin naknade sada iznose samo 1% naknada plaćenih za Ethereum transakcije.

Izvor: CoinMetrics

“Skoro nisam vjerovao kad sam to vidio, BTC trenutno iznosi ~1% ETH-a u smislu iznosa koji ljudi plaćaju za korištenje mreže”, komentirao je VC partner Chris Burniske, koji je prenio brojke na Twitter.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X