Nakon BitConnecta, sprema li se kraj OneCoinu?

0

Nakon Bitconnecta, još jedna ponzi schema propada, ovoga puta OneCoin. Bugarska policija je pretresla njihove urede i zaplijenila im servere.

OneCoin uredi pretreseni od strane policije

U Sofiji, glavnom gradu Bugarske, OneCoin ima svoje urede, zapravo, imao je svoje urede. Prije nekoliko dana, točnije 17. i 18. siječnja je policija napravila pretres njihovih ureda i zaplijenili im servere. Ovo se događa nakon serije sličnih pretresa i zaplijene OneCoin imovine diljem Europe.

Iako su im ugasili servere u Bugarskoj, OneCoinova web stranica je i dalje operativna, te će vjerojatno ostati to još neko vrijeme.

Racija je nastupila jer su Bugarska državna tijela dobila zahtjev od strane tužitelja iz Bielefelda (Njemačka), a napravljena je od strane bugarske policije zbog ujedinjene borbe EU protiv kriminala. Koja je povezanost njemačke i bugarske s OneCoinom? Pa OneCoinova osnivačica, Ruja Ignatova je rođena u bugarskoj, no ima Njemačko državljanstvo.

OneCoin nije kao ostale kripto valute

OneCoin, koji sebe naziva “centraliziranim modelom koji štiti svoje korisnike i zadovoljava AML (anti-money laundering)” uopće se ne uklapa u decentralizirani koncept kripto valuta i blockchaina. Nije decentraliziran, izvorni kod nije open source i nema javni zapis blockchain transakcija.

Dokumenti i serveri su zaplijenjeni od bugarske kompanije “One Network Services”, kompanija koja je u bugarskoj bila reprezentativna kompanija i distributor za OneCoin. Osim ove kompanije, 14 drugih kompanija i 50 zaposlenika je bilo ispitivan tijekom ove racije, ali prema našim saznanjima nije došlo niti do jednog uhićenja.

Posluju preko više stotina sestrinskih firmi diljem svijeta

OneCoin je službeno registriran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pod nazivom OneCoin Ltd. Prema izjavi bugarske policije, OneCoin operira kroz stotine sestrinskih kompanija na 4 kontinenta, a do sada su te kompanije bile na udaru istražitelja u Engleskoj, Irskoj, Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Ukrajini, Litvi, Latviji, Estoniji te mnogim drugim državama.

Zaposlenici kompanije su se u svibnju 2017, u Kazahstanu, suočili s optužbama zbog sudjelovanju u prevari. Naravno, nije ovo jedina država koja je digla optužbe, tako su u Lipnju u Indiji uhapšene 23 osobe zbog sudjelovanja u OneCoin ponzi schemi.

U Kolovozu 2917, Italian Antitrust and Consumer Protection Authority (AGCM) je etiketirao OneCoin kao ponzi schemu te im naplatio kaznu od 2.5 milijuna eura, što je bila prva financijska kazna za ovu kompaniju.

Pozivamo sve čitatelje na oprez prije investiranja u bilo koju kripto valutu i projekte koji se kreće na kripto tržištu, prijevara ima puno i ako ne budete oprezni možete investirati u neku od njih.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X