NFT tržište na klimavim nogama? Prodaja NFT-ova pala za 92%

0

Nezamjenjivi tokeni, odnosno NFT-ovi očito su bili tek kratkotrajan trend što se tiče njihove primjene u digitalnoj kupoprodaji. Tržište NFT-ova svoj vrhunac imalo je u rujnu prošle godine, nakon čega je uslijedio strmoglavi pad.

Prema podacima koje je prikupio i obradio Wall Street Journal, volumen trgovine NFT-ovima pao je za čak 92% od rujna 2021.

U rujnu 2021. godine volumen prodaje iznosio je 225 tisuća dnevno, a zadnjih nekoliko dana pao je na 19 tisuća s daljnjom tendencijom prema dolje.

S vrhunca od njih 119 tisuća u studenome prošle godine na tek 14 tisuća aktivnih danas. WSJ pad popularnosti NFT-ova pripisuje nestabilnoj vrijednosti istih. Objašnjava kako je vrijednost NFT-ova najčešće čisto špekulativna, a tržište je očito u jednom trenutku procijenilo da su procjene prenapuhane.

Pad popularnosti NFT-ova pripisuje se njihovoj nestabilnoj vrijednosti koja je najčešće špekulativne naravi, a tržište je u jednom trenutku procijenilo da su procjene prenapuhane.

Oni koji su kupili NFT navodno su otkrili da je vrijednost njihove kupnje eksponencijalno pala, a smanjio se se i broj aktivnih walleta koji trguju. Vrhunac je bio 119 000 aktivnih walleta u studenom 2021. godine, dok ta brojka sada iznosi tek 14 000.

Izgleda da je i glavni izvršni direktor Tesle, Elon Musk, inače istaknuti pristaša kriptovaluta, također odbacio NFT. Nakon što je promijenio svoju sliku profila na Twitteru u kolaž popularne serije NFT-ova, Bored Ape Yacht Club, Musk je objavio tweet u kojem stoji: “Ne znam… čini se da je zamjenjivo.”

Gubitak od 2,9 milijuna dolara

Prvi objavljeni tweet Jacka Dorseya, tvorca Twittera, prodan je u ožujku 2021. za 2,9 milijuna dolara, ali kada je prošli mjesec završio na aukciji, ponude nisu prešle 14.000 dolara. Interes je sve manji.

Od siječnja ove godine pala su i pretraživanja pojma NFT, i to za čak 80%, no to ne mora nužno značiti da NFT-ovi propadaju, već da tržište fluktuira.

Prema riječima kripto poduzetnika, Sina Estavija, koji je kupio tweet za 2,9 milijuna dolara, ovdje je riječ o normalnoj fluktuaciji “koja se može dogoditi na svakom tržištu”.

“Nikad neću požaliti kupnju prvog tweeta, to je moj kapital”, naglasio je Estavi.

S obzirom na to da je njegov NFT u godinu dana izgubio 99,6% svoje vrijednosti, postavlja se pitanje je li ovdje zaista riječ o kapitalu ili propaloj investiciji.

S druge strane, veterani industrije vide budućnost u NFT-ima. Jedan od njih je i Reggie Fils-Aimé, koji je sebe nazvao “vjernikom u blockchain”. Pokemon Go, popularna igra tvrtke Niantic Labs, također razmatra NFT kao opciju za svoju novu igru, Peridot.

Ubisoft još nije odustao od vlastite NFT platforme Quartz, ali je zato ugasio podršku za prvu igru u koju ju je implementirao. NFT-ovi u Ghost Recon Breakpointu izgubili su gotovo svu vrijednost, ali Ubisoft ne odustaje, nego najavljuje njihovu implementaciju u druge igre.

Bez obzira na sve, činjenica je da interes za NFT trenutno bilježi pad. Metaverse igre također su imale loš učinak pa budućnost ne izgleda baš i ne izgleda bajno, no mi ćemo se ipak nadati najboljem.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X