Nigerija planira pravni okvir za stablecoine i ICO

0

Najnoviji strateški dokument Središnje banke Nigerije navodi nužnost stvaranja pravnog okvira za stabilcoine i ICO (engl. initial coin offering).

Najmnogoljudnija nacija afričkog kontinenta, Nigerija, konačno je službeno otkrila da namjerava objaviti zakonodavni okvir koji bi regulirao stablecoine i inicijalne ponude kovanica (ICO), pokazalo je nedavno izvješće središnje banke zemlje.

S obzirom na to da stablecoini imaju dobre izglede da postanu uspješna metoda plaćanja u zemlji, izvješće tvrdi da postoji potreba za uspostavljanjem okvira kako bi se ta mogućnost prilagodila.

Vizija platnog sustava Nigerije 2025.

Kao jedan od svjetskih pionira u usvajanju vlastite digitalne valute središnje banke Nigerije (CBDC), Nigerija je izjavila da je spremna prihvatiti postojanje privatnih stablecoina. Potreba za stvaranjem pravnog okvira za stablecoine i ICO navedena je u najnovijem strateškom dokumentu središnje banke.

Izvješće Središnje banke Nigerije (CBN) objavljeno pod naslovom “Vizija platnog sustava Nigerije 2025.”, na 83 stranice razmatra razvoj regulatornog okvira za potencijalnu upotrebu stablecoina. U dokumentu se ističe potreba za razvojem okvira, s obzirom na to da će stablecoini vjerojatno postati uspješan mehanizam plaćanja u zemlji.

Nova metoda financiranja kapitalnih projekata

Središnja banka Nigerije (CBN), s druge strane, vjeruje da inicijalne ponude kovanica (ICO) imaju potencijal postati nova metoda financiranja kapitalnih projekata, peer-to-peer zajmova i crowdfundinga. Kao rezultat toga, usvajanje rješenja za ulaganje koje se temelji na ICO-u zahtijeva uspostavu regulatornog okvira.

“Ako se pravilno provedu i podrže pravim pravilima i propisima, ICO-i bi se mogli pretvoriti u financijske instrumente i opcije ulaganja, stvarajući novi način za privlačenje izravnih stranih ulaganja (FDI) i prikupljanje kapitala”, izjavila je Središnja banka Nigerije.

Središnja banka je u svom izvješću priznala da su digitalne valute izgrađene na blockchainu ili tehnologiji distribuirane knjige (DLT) tehničke i ekonomske inovacije. Ove inovacije imaju potencijal omogućiti brz i jeftin prijenos vrijednosti bez potrebe za središnjim posrednikom, a također imaju potencijal poboljšati povjerenje, jednostavnost, operativnu učinkovitost i korisničko iskustvo.

CBN je rekao da će nastaviti istraživati ​​i razvijati uvjete potrebne za uspješnu implementaciju CBDC-a.

U prosincu 2022. Nigerija je smanjila količinu gotovine koju pojedinci i tvrtke mogu podignuti (225 USD, odnosno 1125 USD tjedno), u pokušaju da progura svoju politiku “Nigerija bez gotovine” i poveća korištenje eNaire, nigerijske digitalne valute. Zemlja se nada da će postići konačnu implementaciju valute za 3 do 5 godina.

Stope usvajanja eNaire bile su niske od njezina pokretanja krajem 2021., s manje od 0,5% stanovništva koje ga je koristilo od 25. listopada 2022. Vlada se borila da uvjeri nigerijske građane da koriste CBDC unatoč tome što je Chainalysis ovu zemlju identificirao kao 11. u svijetu i top zemlju Afrike po pitanju usvajanja kripta.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X