Njemačka: Banke kao legalni čuvari kriptovaluta

0

Novi prijedlog zakona u Njemačkoj mogao bi bankama omogućiti da do 2020. godine postanu legalni čuvari bitcoina (tzv. custody usluge) i drugih kriptovaluta.

Nakon što je uspješno prošao kroz Bundestag, njemački parlament, za zakon je sada potreban konsenzus 16 saveznih pokrajina te države.

Ovo je jedan od prvih, a možda i prvi zakon na svijetu ovakve vrste i kao takav predstavlja prekretnicu na području kriptovaluta i za druge zemlje.

Njemačka na dobrom putu da postane “raj za kriptovalute”

Njemačkim bankama i financijskim institucijama trenutno je zabranjeno da klijentima olakšaju prodaju kriptovaluta. Ako bude usvojen, predloženi prijedlog zakona transformirat će status quo.

Iako je početni nacrt zakona navodno sadržavao “klauzulu o razdvajanju” koja bi od banaka zahtijevala da se obrate vanjskim “čuvarima” digitalne imovine ili posebnim društvima, najnovija verzija predloženog zakona ovo uklanja. Ovo će pojednostaviti operacije vezane za kriptovalute banaka.

“Od 2020. godine, financijske institucije svojim će klijentima moći ponuditi internet bankarstvo samo jednim klikom na gumb, zajedno sa klasičnim vrijednosnim papirima poput dionica i obveznica te kriptovaluta”, piše njemačka novinska agencija Handelsblatt.

Vijesti o prijedlogu zakona domaća industrija dočekala je s oduševljenjem.
“Njemačka je na putu da postane raj za kriptovalute. Njemački zakonodavac igra važnu i početnu ulogu u regulaciji kriptovalute“, izjavio je Sven Hildebrandt iz kompanije Distributed Ledger Consulting.

Značajno je da Udruženje njemačkih banaka, glavna grupacija za lobiranje koja predstavlja preko 200 financijskih institucija, podržava prijedlog zakona, tvrdeći da nadzirane financijske institucije imaju iskustvo i mehanizme rizika za zaštitu imovine klijenta.

Udruženje je u listopadu objavilo članak u kojem tvrdi da europskoj ekonomiji potreban “programabilan digitalni euro”.

Ostaje oprez

Iz Bundestaga je nedavno stigla izjava u kojoj tvrde da kriptovalute poput bitcoina “nisu pravi novac”, navodeći njihovu volatilnost i navodno ograničenu upotrebu za plaćanje. U izjavi je naglašen oprezan stav kada su u pitanju “stablecoinovi”, ističući njihov potencijal da poremete postojeći monetarni sustav.

Ovaj je stav ponovio i član uprave Europske središnje banke, Benoit Coeure, koji je izjavio da globalni stablecoin aranžmani “povećavaju potencijalne rizike u širokom rasponu domena politike”.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X