Njemačka vlada protiv Facebookove Libre u Europskoj uniji

0

Vlada Njemačke izjasnila se protiv ovlaštenja za razvoj Facebookove najavljene kriptovalute Libra u Europskoj uniji.

Kako je njemački tjednik Spiegel izvijestio 13. rujna, parlamentarni zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU), Thomas Heilmann, odgovoran za blockchain politiku CDU-a i Kršćansko-socijalne unije u Bavarskoj, vlada neće podržati projekte poput Libre.

Heilmann je izjavio da je u velikoj koaliciji dogovoreno da “ne treba dopustiti stvaranje valute koja bi se koristila kao sredstvo plaćanja, a koja bi bila neovisna o regulatorima i državama.

“Do sada je gospodarstvo napravilo sjajan posao u suzbijanju krize i inflacije s mjerama koje su poduzele središnje banke. Jednom kada pružatelj digitalne valute dominira na tržištu, to će biti prilično teška vremena za sve konkurente”, dodao je Heilmann.

Međutim, prema izvješću federalne vlade, navodi se da ona u svojoj blockchain strategiji predviđa i podržava razvoj digitalne valute koju vodi država, ali istovremeno brine za financijsku stabilnost i zaštitu građana.

Europska javna digitalna valuta

Heilmann se slaže s tvrdnjama francuskog ministra financija Bruna Le Mairea da bi Europa trebala razmotriti vlastitu “javnu digitalnu valutu” koja bi mogla predstavljati izazov za Facebookovu Libru.

U svom zajedničkom priopćenju objavljenom 13. rujna, vlada Njemačke i Francuske navode da “niti jedan privatni entitet ne može prisvojiti monetarnu vlast koja je inherentna suverenim nacijama”.

Na sastanku ministara financija EU u Helsinkiju, Le Maire je rekao da će sljedećeg mjeseca s kolegama razgovarati o potencijalu za europsku javnu digitalnu valutu. Također je izrazio zabrinutost da bi predložena kriptovaluta Libra mogla predstavljati rizike za potrošače, financijsku stabilnost, pa čak i “suverenitet europskih država.”

Švicarska je otvorena za Libru

Suprotno Njemačkoj i Francuskoj, direktor švicarskog tijela za nadzor financijskog tržišta (FINMA), Mark Branson, prije dva dana izjavio je da je njihova agencija otvorena za međunarodnu suradnju i nadzor načina na koji regulira planiranu mrežu nove Facebookove kriptovalute.

Branson je utvrdio da se globalni značaj Libre može riješiti samo međunarodnom koordinacijom i savjetovanjem te dodao:

“Naš prvi kontakt s inicijatorima dogodio se nakon što je odluka za Švicarsku već donesena i priopćena. To je vrlo pozitivno.”

Prema priopćenju za javnost, organizacija Libra Association (Facebook i 28 partnera) od FINME-e je zatražila dozvolu za korištenje Libre u švicarskom sustavu plaćanja. Ovakvi zahtjevi su standardna praksa za inovativne projekte, a za cilj imaju informiranje potencijalnih sudionika na tržištu o odnosu švicarskih zakona i ovakvih projekata.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X