Novcem ulagača kupili jahtu vrijednu 50 milijuna dolara pa bankrotirali

0

Three Arrows Capitala našao se u velikom problemu zbog jahte vrijedne 50 milijuna dolara koju su platili sredstvima investitora.

Nedavni kolaps Terra (Luna) i UST-a doveo je velik broj investitora i kripto tvrtki u financijske probleme. Sada se polako otkriva da su neke od tvrtki možda zgrabile priliku da prevare svoje ulagače.

Primjer za to su najnovije informacije o dvojici osnivača Three Arrows Capitala (3AC), Kyleu Daviesu i Su Zhuu. Neposredno prije bankrota tvrtke, njih dvojica su navodno stavili predujam od 50 milijuna dolara za jahtu u Singapuru.

Špekulacije o korištenim sredstvima pokazuju da je 50 milijuna dolara potječe iz posuđenih sredstava. Osnivači 3AC-a koristili su sredstva ulagača u druge svrhe od onih za koje su bila namijenjena, što je potez koji se svodi na pronevjeru sredstava i izravnu prijevaru.

Zbog vrlo lošeg poslovnog modela u kojem je tvrtka samo posuđivala novac od raznih drugih kompanija bez otplaćivanja dugova, doveo je 3AC do propasti, a sa sobom su povukli i neke druge tvrtke.

Tvrtka vjerovnicima duguje 3.5 milijardi dolara

Na vrhuncu svog uspjeha kao hedge fond, 3AC je kontrolirao imovinu vrijednu oko 10 milijardi dolara. Stvari su krenule naopako nakon prethodne kripto zime koja je izbrisala milijarde s tržišta i kolapsa Terre, kada su podnijeli zahtjev za tečaj.

Tvrtka duguje oko 3.5 milijardi dolara investitorima, a samo jedan, ujedno i najveći vjerovnik Genesis Asia Pacific, ima udio od 2.36 milijardi dolara u navedenom dugu. Kolaps 3AC-a također je izazvao “efekt mreškanja” koji je doveo do kolapsa Voyagera. Three Arrows Capital Voyageru duguje 650 milijuna dolara.

Svi detalji otkriveni su u sudskim spisima. Nedavni sudski dokumenti posrnulog kripto hedge fonda 3AC pokazuju da je više od 30 tvrtki posudilo milijarde dolara sada već nepostojećem kripto hedge fondu Three Arrows Capital (3AC).

Neki od drugih istaknutih vjerovnika 3AC-a uključuju DRB Panama Inc., matičnu tvrtku kripto mjenjačnice Deribit. DRB Panama je posudio 1,300 BTC i 15,000 ETH u vrijednosti od nevjerojatnih 51 milijun dolara. FalconX posudio je 65 milijuna dolara, a CoinList 35 milijuna dolara.

“Posudili smo neku imovinu iz naše vlastite bilance 3AC-u i oni nisu platili taj zajam. U pravnom smo postupku pokušaja nadoknade te imovine. Njihovo neizvršenje ne utječe na korisnička sredstva, samo na imovinu iz naše vlastite bilance”, izjavio je glasnogovornik CoinLista.

Sudeći prema svemu, sve se više čini da je projekt od samog početka bio potpuna prijevara. Zato je važno biti na oprezu te provjeriti u što točno ulažete i kome vjerujete.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X